Голям скандал се развихри, след като изненадващо смениха шефа на Агенцията по инвестиции

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
18:29 / 13.05.2021
10662
Служебният министър на икономиката Кирил Петков съобщи, че бившият дългогодишен директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев се завръща начело на агенцията. Петков обясни смяната с търсенето на професионализъм.

Малко след новината обаче бившата вече директорка на БАИ Десислава Трифонова нарече действията на служебния министър реваншизъм и съобщи, че е уволнена без причина и предизвестие.

"Сутринта в 11 часа г-н Стамен Янев нахлу като мутра в кабинета ми и бях изгонена като ми беше връчена заповед на министър Петков за освобождаване без мотиви, предупреждение и мотиви“, обясни Трифонова. Тя заяви, че ако мотив е несправяне с работата ѝ, вече бившата шефка на БАИ го посъветва да види резултатите – за миналата година има сертифицирани над 1 милиард проекта.

"Това е абсолютен рекорд за последните 6 г. За първото тримесечие има сертифицирани проекти за 800 млн. лв. Плановете ни бяха до края на годината да направим още по-голям рекорд и да достигнем 1,5 млрд. лв“, заяви Трифонова, която беше назначена на поста миналия ноември.

Тя подчерта, че не е била извикана на среща с министъра и не го познава. Заяви още, че е "под достойнството“ ѝ да се занимава с темата, но настоя за "правдоподобно обяснение“ от министъра: "Ако това не е реваншизъм, аз не знам какво да нарека "реваншизъм“ – да гоним хора, които работят. Няма нередности по моята дейност, няма проверки вътре в агенцията и срещу агенцията. Няма професионални мотиви за моето махане, не съм член на ПП ГЕРБ и на нито една партия“.

Трифонова допълни: "Аз съм назначена като експерт. Аз бях уволнена и буквално унизена. Г-н Петкова се появи и буквално ме изрита“, каза тя пред журналисти.

От своя страна в коментар за Агенция "Фокус“ Стамен Янев заяви, че е нормално, когато си заемал определена публична позиция и я напускаш, да има разочарование, но когато става въпрос за ефективност в администрацията не са нужни мотиви съгласно чл. 19а на Закона за администрацията. "Бях поканен от новия министър, за да продължа там, където съм работил повече от 5 години. Министърът има за основен свой приоритет привличането на инвестиции и търси ефективност за краткия мандат на това правителство“, обясни той.

Виж коментарите (4)

Още по темата (4080):
11.10.2022 Проф. Гечев: Правителство е възможно по-скоро с третия мандат
14.07.2022 Скандал и остри реплики в ЕП заради снимките от спалнята на Бойко Борисов
06.07.2022 Осъдиха жена, гласувала два пъти на парламентарните избори през април 2021
г.
25.05.2022 След въпрос на ГЕРБ премиерът скандално призна: Областният управител на Варна няма достъп до класифицирана информация
23.05.2022 Журналистка провокира Слави Трифонов с въпроси: Държавата става все по-зле! Ти къде си, Слави?
05.05.2022 Кристиан Вигенин сподели за приоритетите на БСП
Още новини от Национални новини:
Проф. Кантарджиев: Ако детето е било в контакт със заразен с кокл...
Фермер: Не може млякото да ми го изкупуват на 80-90 ст., а млечни...
Експерт: Не бързайте със смяната на зимните гуми
Обявиха кредитния рейтинг на България 
Първият български космонавт: Хора идват при мен и ми искат лекарс...
Защо се стигна до бой за олио по магазините


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).