Глобяват училища без сапун и топла вода

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:55 / 16.11.2009
1557
Всяко трето дете у нас е принудено да пие мръсна вода. Над 30% от общините са с лоша канализация и почти постоянен режим през лятото, което излага малките на голям риск от разболяване. Това пише в доклад на Националната мрежа за децата. Днес документът ще бъде представен на премиера Бойко Борисов.

Освен у дома повечето деца не могат да разчитат на добра хигиена и в училище, подчерта Ева Борисова от асоциация "Родители". Според нея поне в половината школа няма сапун или топла вода за измиване на ръцете. Родители настояват да бъде въведена глоба за школата, които не поддържат условия за хигиена на децата. От Националната мрежа за децата ще настояват пред Борисов за особено внимание към проблемите на малките през 2010 г. Оттам държат да знаят и какъв процент от бюджета отива за малчуганите.

В България няма и статистика за детската бедност, която се измерва навсякъде по света, заяви още Борисова. По думите й 40 на сто от възрастните са на ръба на оцеляването, което значи, че при децата процентът е дори по-голям, изтъкна тя. По данни на неправителствени организации около 5 хиляди хлапета са на улицата без храна и покрив над главата. От детските сдружения настояват и за засилена превенция срещу изоставянето на хлапета, както и за поетапно закриване на детски домове.

Източник: в. "Стандарт"

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Младеж търси работа по морето: За по-малко от 2000 не почвам!
НАП прибра 1,5 млрд. лева от длъжници
Кампания 2024: Опис заменя представянето на фактури за купените с...
Пристигнаха първите модерни вагони
Шефът на БНБ предупреди: Има потенциален риск, свързан с ипотечно...
Дебора за скандалния си арест: Даже не мога да повярвам, че съм б...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).