Гладни мечки на гости при хората

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
17:25 / 15.10.2021
2757
Гладна мечка опустошава продукцията на стопани от две хаджидимовски села. 

Дивото животно, което се разхожда на метри от къщите на хората, е унищожило десетки кошери. Местните подозират, че мечката е майка и се движи заедно с малките си в търсене на храна и, за да се подготви за предстоящата хибернация.

При извършена проверка, разпоредена от директора на Югозападното държавно предприятие инж. Дамян Дамянов, е установено, че са разрушени 26 кошера в района на селата Тешово и Ново Ловча, община Хаджидимово, на територията на "ДГС Гоце Делчев", съобщиха от ЮЗДП. 

При инспекцията на терен, извършена на 13 октомври т.г. от служители на ЮЗДП и на "ДГС Гоце Делчев" в местността Света Петка, землището на с. Тешово в присъствието на Иван Мишев - собственик на пчелин, е констатиран пчелин с 66 бр. кошери, нападнат от кафява мечка. При нападението са разрушени 8 кошера. На снимките от проверката личат оставените следи от хищника.

Проверката в местността Трохалето, землището на с. Ново Ловча, извършена в присъствието на кметския наместник Георги Неделин и служители на "ДГС Гоце Делчев", констатира 4 бр. пчелини, нападнати от кафява мечка. В резултат на това са разрушени общо 18 кошера. 

От няколко дни друга мечка пък тормози ардинското село Искра. Животното е забелязано на метри от последните къщи. В селото живеят възрастни хора, които са притеснени от неговата поява. Засега те няма да предприемат ответни действия, но разчитат на ловците, ако мечката отново се появи в района.

Мечката е на около 7 години. Заснета е през нощта от ловджийска камера. Вероятно е била привлечена от поставените в гората хранилки за диви прасета, разказват местните хора.

Според хората в Искра това е първата мечка, забелязана в района. Предполагат, че е гладна и затова слиза близо до селото.

Село Искра е само на 6 километра от общинския център Ардино. В него живеят трийсетина души, основно пенсионери. Отглеждат крави, сеят зеленчуци и така се препитават. Някои от тях отглеждат и пчели. Затова сега мечката ги притеснява, пише БНР.

Жителите на Искра се надяват мечката да не идва повече близо до тях. Защото не могат да се борят сами с нея. Съобщили са в общината в Ардино и разчитат на ловците, ако пак я видят.

Според експертите предполагаема причина за зачестилите нападения на кошери от мечки е завишената численост на популацията и липсата на храна.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Предлагат по-тежки закони за пияни и дрогирани шофьори
Ще има ли поскъпване на шезлонгите и чадърите, говори министърът
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).