Гешев: Прокуратурата се оказва единствената преграда между българските граждани и беззаконнието

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (6)
09:34 / 24.03.2022
3073
Висшият съдебен съвет обсъжда днес проект на вътрешни правила за предсрочно освобождаване на председателите на двете върховни съдилища и на главния прокурор.

Препоръчвам на всеки, който се изказва по тези теми, да се запознае с Конституцията, заяви Гешев. "Не ми е известно досега Конституцията да е суспендирана. Напълно споделям идеите на министър-председателя за нулева толерантност към корупцията, както и виждането му, че няма никой над закона, каза още той.

"Г-н Рашков ще го коментирам когато каже нещо вярно. Разбрах, че пак е размахвал някакви листове. Ако има въобще разследване, макар според НПК отдавна не се образуват досъдебни производства, това означава, че Бойко Рашков ги е придобил по незаконен начин", каза Гешев.

"Прокуратурата се оказва единствената преграда между българските граждани и беззаконнието. Съдът се оказва последният страж на законността и ще си свършим работата, както ни е зададено по конституция".

"Понеже не бях разбран от Христо Иванов и Надежда Йорданова, че искам разговор за закриването на спецсъда. Предложих разговор за теми, които те постоянно излагат - за правомощията на главния прокурор, ролята му и други."

Именно отсъствието на такива правила стана причина за отлагане на разглеждането на искането на правосъдния министър Надежда Йорданова за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев.

Съдебните кадровици този път не могат да откажат да се занимават по същество с казуса, смятат конституционалисти. Длъжни са, след като Конституционният съд се произнесе, че въпросът следва да бъде разгледан и е в правомощията на министъра на правосъдието да внася такова предложение.

Преди това обаче членовете на съвета ще трябва да решат по какви правила ще протече процедурата. Защото на практика няма разписана процедура. Случаят е без прецедент.


Виж коментарите (6)
Още новини от Национални новини:
Майка намери 15 кърлежа по детето си след разходка в парка
Вдигат определени пенсии
Жълт код за проливни валежи и гръмотевици е в сила за 2 области
Днес е най-важният ден от Страстната седмица
Откриха скелет на гигант при разкопки за строеж
Почивай в мир! Само на 54 години той ни напусна внезапно


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).