Гешев: Прокуратурата е една от малкото работещи институции в момента в тази държава

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:56 / 04.05.2022
1350
Прокуратурата, заедно със съда, може би е една от малкото работещи институции в момента в тази държава. Това каза пред журналисти главният прокурор Иван Гешев. Припомняме, че днес ВСС отново ще разгледа процедурата по предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор. С процедурни хватки в началото на април съветът реши, че ще разгледа заедно двете искания срещу Иван Гешев - едното е на министъра на правосъдието Надежда Йорданова, а другото на нейния предшественик Янаки Стоилов.  

"Ще продължа да настоявам ВСС максимално бързо да разгледа по същество твърденията на различни министри на правосъдието – независимо дали са служебни, или в редовен кабинет, за да стане ясно на българските граждани това, което е ясно на всеки първокурсник в Юридическия факултет, а именно, че няма никакви юридически основания и, че самите твърдения в тях са смешни“, каза той.

"Най-вероятно зад тези смешни твърдения седят политически интереси. Не бих го нарекъл политическа поръчка. Вероятно интерес имат само олигархията и мафията и цената ще платят българските граждани“, смята Гешев.

Според него това, което вероятно се цели, било нелегитимно овладяване на прокуратурата, персонална смяна на главния прокурор и съсипване на наказателното правосъдие с така наречени реформи.

"Някои разбират това като реформа. Това не е реформа, това са действия, които противоречат на интересите на българските граждани, особено в насока борбата с престъпността“, заяви Иван Гешев.

Той каза още, че има усещането, че министър Йорданова иска да принуди ВСС да спре процедурата на законови основания, за да може "да продължи да се упражнява по различни медии върху ВСС, че извършва някакви действия“.

"Йорданова се притесни от желанието ми да дебатираме за това, което тя нарича съдебна реформа", поясни главният прокурор, цитиран от Нова телевизия.

Гешев ще сезира Конституционния съд заради промените в Закона за съдебната власт, с които беше закрито специализираното правосъдие.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Още един проблем ще мъчи шофьорите по магистрала "Тракия"
Толкова ли сме зле? От Пловдив до Видин колкото със самолет до Ки...
Обърната цистерна на АМ "Тракия", разделителната мантинела е букв...
Избират Царица Роза
Затварят част от магистрала "Тракия" за 2 седмици
Meteo Bulgaria: Слагайте мрежите и покривайте зеленчуците!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).