Гешев: Европа трябва да приеме еквивалент на американския закон "Магнитски"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:55 / 02.06.2022
1742
Според главния прокурор Иван Гешев, в ЕС трябва да бъде приет еквивалент на американския закон "Магнитски" и след това този закон да  бъде пренесен в националните законодателства на страните членки. В интервю за "Хоризонт" главният обвинител обясни:

"Чисто юридически, моето становище, че трябва да има в него ЕС, а след това – да се транспонира в съответното законодателство на националните законодателства. Това е моят юридически прочит, защото, на базата на съответните документи на ЕС, ако ние приемем някакво законодателство, поне от това, което прочетох във вестниците, то ще е много сериозно противоречие с европейското право“.

Гешев каза, че ще бъде обявена нова процедура за избор на 10-ти делегиран европейски прокурор от България, за да бъде изцяло попълнена нашата квота. Предишният конкурс се провали поради липса на желаещи. За отношенията си с главния прокурор на ЕС той каза:

"Политически оценки всеки има право да прави! Разберете, госпожа Кьовеши е професионалист, тя е магистрат, тя не е политик и политическите оценки на нейното и на моето поведение може да си ги прави всеки, но трудно могат да бъдат предложени политически стандарти към професионални отношения. Ако някой се обърква, че госпожа Кьовеши ще направи компромис с независимостта на нейните прокурори – става въпрос за европейски делегирани прокурори, които са между другото и български прокурори - прави голяма грешка".

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Обявиха прогнозата за времето за следващите дни, по-добре не приб...
Рибари хванаха шаран шампион за Гинес
Тапата на АМ "Тракия" продължава, колите изчакват на място
Почина Петя Ставрева
Кошмарен трафик на някои от граничните пунктове
Специалисти от "Мама и аз": Президентът Радев е в дълбоко вътрешн...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).