Евродепутат: С нов регламент разширяваме обхвата на дигитализацията в трансграничното правосъдие

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:33 / 13.05.2022
971
Предложението за регламент относно цифровизацията на съдебното сътрудничество и трансграничния достъп до правосъдие бе представено от ЕК на съвместно заседание на комисиите по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи и по правни въпроси в Европейския парламент.

Като докладчик по досието от страна на правната комисия българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев изтъкна ролята на регламента за разширяването на обхвата на дигитализацията в трансграничното правосъдие. По думите му новият регламент ще изпълни със съдържание децентрализираната IT система, базирана на e-CODEX, тъй като тя вече ще се използва не само за събирането на доказателства или връчването на документи, а ще покрива по-широк спектър от съдебни производства – както по граждански и търговски, така и по наказателни дела.

Емил Радев обърна специално внимание на създаването на Европейска точка за електронен достъп, разположена на европейския портал за електронно правосъдие. "С нея ще позволим на физическите и юридическите лица да подават искове, да отправят искания, да изпращат и да получават информация в зависимост от процедурите. Всички тези отделни аспекти в крайна сметка ни приближават до една крайна цел, за която усилено работим – да се улесни достъпът на гражданите и бизнеса до правосъдие", изтъкна евродепутатът. Той бе категоричен, че новият регламент ще допринесе за осигуряването на по-бързи, по-евтини и по-облекчени съдебни производства за европейските граждани.

От ЕК представиха инициативата като продължение на усилията за цифровизация на трансграничното съдебно сътрудничество, започнали с приемането на измененията и допълненията на регламентите за връчването на документи и събирането на доказателства. По време на дебатите обаче Емил Радев настоя за "ясно разграничение между прилагането на новия регламент и регламента за събиране на доказателства, особено при провеждането на изслушвания чрез видеоконферентна връзка".

Българският евродепутат акцентира и върху нуждата от гаранции за стриктното спазване на основните процесуални права и правилата за защита на данните, както и на принципа на независимостта на съдебната система при използването на децентрализирана комуникационна мрежа. В отговор на изказаните опасения за евентуални хакерски атаки от ЕК обясниха, че обезпечават сигурен криптиран канал за администрациите, разработен специално за нуждите на електронното правосъдие, а устойчивостта при кибернападения зависи от самите държави-членки. "IT системата ни е децентрализирана, което означава, че ако дадена страна-членка има проблем при използването й, останалите държави няма да бъдат засегнати", увери Кристиан Николау, началник на отдела за електронно правосъдие в ЕК. Той изтъкна още, че е предвидено общият регламент за защита на личните данни да се прилага изцяло.

По повод въпросите за цифровата неравнопоставеност и техническите различия в отделните държави-членки, от ЕК заявиха, че регламентът не изключва съществуващите до момента средства за комуникация със съдебните органи, така че гражданите ще могат да продължават да ги използват, но ще имат на разположение и цифров канал за достъп. "Няма да допуснем цифровата бездна да се задълбочи", категоричен бе Николау.

Относно притесненията на евродепутати, че с регламента ще се понижи нивото на сигурност на използваните електронни подписи, от ЕК разясниха, че не целят да заменят квалифицираните електронни подписи със стандартизирани, а да преодолеят цифровия разнобой в страните-членки, за да не се допускат двойни стандарти в ЕС.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Увеличиха заплатите на полицаите
Проучване на "Екзакта Рисърч Груп": ГЕРБ-СДС с над 9% пред ПП-ДБ
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).