Енергийната криза удари здраво бизнеса! Изключиха и последната газова пещ в наш завод

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
18:33 / 04.05.2022
6873
Изключиха и последната газова пещ в завода в Белослав заради енергийната криза, съобщава БНР.

Проблемите в предприятието започнаха още в средата на април. Заради скъпия природен газ, единствената у нас фабрика за ръчно производство на стъкло се наложи да спре работа, съобщи тогава БНТ.

Там е изработена стъклената круша, символ на годишните медийни награди "Валя Крушкина".

"Държавата трябва да насочи усилия към собствен добив, защото това е единствената възможност да си гарантираме сигурни доставки на природен газ. Няма ли сигурност в производството, бизнесът е изключително чувствителен и много често се стига до фалити".

Коментарът е на Данко Калчев, собственик на белославската фабрика, която произвежда ръчно изработени стъкларски изделия, а производството на флакони и малки бутилки е автоматизирано. Иновативните продукти са стъклена композитна арматура, стъклени гранули, стъклени сфери и забавител на горенето при борбата с горските пожари.

"Въпросът е държавата да вземе решение да се отмени мораториума само за газовите хидрати в изключителната икономическа зона на България. Да бъдат поканени японски, германски, канадски, южнокорейски компании и да започнем разработката на газовите хидрати в България. Това ще ни гарантира икономическа стабилност след пет години."

От 1951 година стъкларската фабрика в Белослав използва природен газ в производството. Този вид гориво е най-калорично за топене на стъкло при температура около 1400-1500 градуса.

От юли месец миналата година до днес цената на природния газ се е повишила пет пъти, поради което цената на готовата продукция се е увеличила с 30%, пресмята бизнесменът.

"Имаме опита от 2009 година, когато на 6 януари в 5 часа сутринта главният диспечер на "Булгаргаз" ми се обади да спря производството на стъкло. 

Това ми костваше да съборя пет стъкларски пещи. Ден престой тогава ни струваше по 5 хиляди лева. Въпреки обещанията на тогавашното правителство, получихме нулева компенсация.

Не можем да сменим доставчика си, защото има пълен монопол – веднъж държавата, на второ място има регионални газоразпределителни дружества. За Белослав то е само едно, а цената за малките потребители се вдига с 25%."

За да намали дела на природния газ в общото производство във фабриката, Калчев оставя да работи само една газова пещ. Останалото производство е с електрическа енергия, а от три години има собствено захранване от слънцето.

На 20 април в стъкларската фабрика е прекратена работата на пещния агрегат на природен газ, въпреки заявката за доставка на природен газ за целия месец май.

"Всеки момент очакваме да имаме достатъчно слънчева радиация и да заработим само на електричество от слънцето".

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...
Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния списък" на Н...
Хванаха туроператори без лиценз да возят хора на екскурзии в чужб...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).