Експерт: Умря онзи персонал, който през социализма работеше за без пари

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
09:09 / 29.06.2022
3557
120% ръст на пътуванията на българите в чужбина през май месец, това отчете Националният статистически институт.

"Става въпрос за трети месец с ръст над 100% на пътуванията на българите в чужбина. От една страна това е след пандемията, а от друга - знаем, че има изключително много спестявания в банките и инфлацията принуди хората да търсят начини как да си използват парите. В някои случаи е трудно да се запишете за дадена група", каза директорът на Института за анализи и оценки в туризма доц. Румен Драганов в студиото на "България сутрин".

"Имаме много голям наплив на чужденци, увеличаване на полетите по летищата. Не се усеща войната в Украйна. Най-често българите избират да пътуват до Турция, Гърция, Египет, Тунис, Дубай. Летният сезон стартира изключително силно в сравнение с това, което беше през изминалите 2 години. Хаосът по летищата е предизвикан от многото пътувания и трудността от обслужване. Ръководството на въздушното движение каза, че такъв огромен трафик от самолети над България не са виждали", допълни Драганов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Директорът на Института за анализи и оценки в туризма сподели, че в момента в Албена се провежда конференция как може да се използват балнео курортите за лечение след Ковид-19.

"Нашите балнео и SPA комплекси работеха изключително добре по време на пандемията. Това бяха местата с най-висока заетост. Но туризмът винаги е под някакво напрежение и винаги има нещо, което се случва. Вече гледаме към следващия сезон и имаме своите притеснения какво би се случило", подчерта Драганов.

От думите му стана ясно, че германците, които са в България на почивка, ползват всичките услуги на германската здравна каса.

"Нашата Здравна каса няма пътека, която да се казва "Пост-Ковид" и да се ползва в SPA курортите. Най-хубаво е, че ваучерите за храна ще станат и ваучери за туризъм. Над милиард са парите, които са заделени в тази част", посочи Румен Драганов.

Попитан дали все още има проблем с персонала, той отговори: "Проблемът с персонала стои дотолкова, доколкото персоналът се научи да си търси парите, за които работи. Онзи персонал, който работеше през социализма и работеше без заплащане, умря. Големият проблем на тези, които работят, да могат да регулират заплащанията. Не може да се конкурираме с Гърция, защото тя не познава системата "ол инклузив ", Гърция има таверни."

Драганов добави, че средната цена на два шезлонга с чадър у нас е 27 лв.

Виж коментарите (2)

Още по темата (936):
14.08.2023 "Който влезе, не излиза": По Южното Черноморие е страшно
08.08.2023 Хора вдигат ръце: Всичко е унищожено
21.07.2023 Ето я голямата и кичозна къща на богатата ромска фамилия, обядвала за 650
лева
01.11.2022 Взе повече туристи предпочитат да почиват на къмпинг
28.10.2022 Вижте колко хиляди нарушения са открили по нашето море това лято
17.10.2022 Здравко от "Биг Брадър": Съпругата ми се радва, че не съм богат
Още новини от Национални новини:
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...
Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния списък" на Н...
Хванаха туроператори без лиценз да возят хора на екскурзии в чужб...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).