Дянков: Намерихме пари за 310 лв. минимална заплата

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (17)
10:29 / 16.09.2012
2900
Намерени са средства и начини за увеличение на минималната работна заплата от 290 лв. на 310 лв. от догодина. Това обяви вчера финансовият министър Симеон Дянков, който беше на среща с колегите си от ЕС в кипърската столица Никозия. По думите му осигурени са и поисканите от синдикатите 60 млн. лв. за училищата и учителските заплати. Финансист номер 1 подчерта, че увеличението на доходите на българите е основен приоритет в бюджета за 2013 г., чиято чернова ще бъде готова до седмица. Дянков беше категоричен, че плануваното увеличение на пенсиите няма да влезе в сила от юли, за да го плаща следващото правителство, а доста по-рано, за което ще бъдат внесени и поправки в Кодекса за социално осигуряване. "Поставили сме си задача растежът на всички пенсии да бъде по-голям от акумулираната за периода от юли 2009 г. досега инфлация", обясни Дянков.

"С промените за работещите хора с най-ниски доходи и пенсионерите ние сме направили повече, отколкото предишните правителства", подчерта той. Според Дянков проблемите с безработицата в страни като Гърция и Испания са засилили тенденцията емигрантите ни да се завръщат в България със своите спестявания. От миналата година досега близо 15 000 наши гурбетчии от южната ни съседка се били прибрали за постоянно в родината си. "Доста по-засилена тенденция за завръщане на емигранти в България със спестяванията им от чужбина наблюдаваме тази година и от Испания", отбеляза Дянков. Той прогнозира, че в следващите 2-3 години българската икономика ще се развива по-бързо от кипърската и доста българи от острова също ще се завърнат в страната ни.

Според вицепремиера ГЕРБ ще стане първата политическа сила в най-новата ни история, управлявала два поредни мандата.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (17)
Още новини от Национални новини:
Съставиха акт бившия премиер акад. Николай Денков
Хампарцумян каза ще има ли повишение на инфлацията след приеманет...
След катастрофата с четири тира отвориха пътя Велико Търново - Ру...
"Пирогов": Стабилно е състоянието на мъжа, пострадал при влаковия...
Увеличават лекарските заплати? 
Тленните останки на Фердинанд пристигат в България


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).