До кога трябва да бъде сформирано правителството?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
21:15 / 06.04.2021
2903
По Конституция - най-късно до 4-ти май новоизбраният Парламент трябва да се събере на първо заседание. На него правителството на Бойко Борисов трябва да подаде оставка, след което президентът Румен Радев ще даде начало на процедурата за съставяне на правителство.

Кога ще стане ясно - ще се сформира ли правителство в рамките на този парламент и какви са възможните ходове на всяка една от страните по казуса?

Най-точният отговор е "в разумен срок" - казват конституционалистите.

В срок до един месец от избирането на Народното събрание, датата на изборите, президентът Румен Радев трябва да го свика на първо заседание. Ако не го направи, една пета от депутатите могат. Това постановява член 75-и от Конституцията.

На това откриващо заседание, председателствано от най-възрастния депутат, народните представители избират председател на Парламента, заместници и формират парламентарни групи.

След това започва процедурата по съставяне на правителство. Как и в какви срокове?

Президентът може да свика Парламента на първо заседание до месец от изборите. Кога точно - преценява той.

"Аз предполагам, че той ще го свика в рамките на една седмица, когато ЦИК обяви изборния резултат. Задължително по Изборния кодекс трябва да бъдат публикувани в Държавен вестник. Те ще бъдат обявени следващата седмица", заяви проф. Пламен Киров, бивш конституционен съдия и преподавател по конституционно право.

На първото заседание на новия Парламент правителството подава оставка, след което президентът започва консултации с парламентарните групи за съставяне на правителство.

"Президентът няма срок за провеждане на тези консултации", каза проф. Киров.

След като приключат консултациите, започва т.н. "парламентарна рулетка".

"След края на тези консултации президентът възлага проучвателен мандат на лице, посочено от най-голямата по численост парламентарна група от Парламента, който проучвателен мандат е 7-дневен", обясни проф. Киров.

Ако до седем дни кандидатът представи структура и състав на кабинета и Парламентът го одобри с две гласувания с обикновено мнозинство, има избрано правителство.

Ако ли не, държавният глава връчва мандат на втората по големина парламентарна група. Срокът отново е седем дни. При неуспех връчва мандат на трета парламентарна група.

"При третия опит президентът вече има право на преценка. Може да възложи на третата по численост, може да възложи и на последната по численост, на най-малката парламентарна група", каза още проф. Киров.

Между връчванията на мандати президентът не е обвързан със срокове от Конституцията.

"Президентът може да прави между другото между връчванията мандати, може да прави допълнителни консултации, това не може да му бъде отказано, но може да ускори, може и леко да забави процедурата, разбира се - в рамките на разумното", уточни проф. Киров.

Ако и третият опит за съставяне на кабинет се провали, президентът разпуска Парламента.

Конституцията дава гаранции и срещу забавяне на процедурата от страна на самите партии, ако откажат или забавят приемането на мандата.

Виж коментарите (0)

Още по темата (4080):
11.10.2022 Проф. Гечев: Правителство е възможно по-скоро с третия мандат
14.07.2022 Скандал и остри реплики в ЕП заради снимките от спалнята на Бойко Борисов
06.07.2022 Осъдиха жена, гласувала два пъти на парламентарните избори през април 2021
г.
25.05.2022 След въпрос на ГЕРБ премиерът скандално призна: Областният управител на Варна няма достъп до класифицирана информация
23.05.2022 Журналистка провокира Слави Трифонов с въпроси: Държавата става все по-зле! Ти къде си, Слави?
05.05.2022 Кристиан Вигенин сподели за приоритетите на БСП
Още новини от Национални новини:
Предлагат по-тежки закони за пияни и дрогирани шофьори
Ще има ли поскъпване на шезлонгите и чадърите, говори министърът
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).