Депозити за 100 млн. евро имали българите в кипърски банки

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
09:38 / 22.03.2013
1879
Депозити за 100 млн. евро имат българи в кипърски банки. Това става ясно от статистика на Европейската централна банка (ЕЦБ), цитирана от Ройтерс. Става въпрос за средства само на физически и юридически лица от България, не и за банкови институции.

107.8 млрд. евро са депозитите като цяло в банките в Кипър. От тях 38.2 млрд. евро са на банки, а 69.6 млрд. - на други юридически и физически лица. Най-много спестявания в банките имат самите кипърци - техните депозити са 56.6 млрд. евро.

Северните ни съседи, румънците, също имат 100 млн. евро в банки на острова. На първо място по този показател в ЕС убедително са гърците с 4.7 млрд. евро, следвани от британците с 2 млрд. евро.

ЕЦБ не предостави статистика за депозитите в кипърски банки на банки от Европейския съюз страна по страна. Тя не изнесе и данни за депозитите от държави извън ЕС. Според международната рейтингова агенция "Мудис" обаче руски банки са имали към края на миналата година вложени 9 милиарда евро в кипърски банки (от общо 12.8 млрд. евро, вложени в кипърски банки от банки извън ЕС, според ЕЦБ), а руските корпоративни депозити на острова възлизат на близо 15 милиарда евро.

Все още продължават дебатите около действията как правителството в Никозия да се справи с финансовата криза, а банковите институции в Кипър остават затворени.


Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Неприятна изненада утре
Епидемиолог обясни защо ваксината против коклюш е изключително ва...
След обществената реакция: Главчев разпореди решението за частнат...
Над 2 млрд. лева дължим на банките
От мрежата: Колоната е около 12 км, хората пият кафе край пътя
Георги Господинов се сбогува с Пол Остър


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).