Дебнат трети ятак на атентатора от Сарафово

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
16:37 / 27.07.2013
3702
Освен обявените двама помагачи на взривения атентатор на летище Сарафово на 18 юли 2012 г., вече е разкрит и трети негов ятак. Това съобщиха източници от разследването на взрива, при който загинаха петима израелски туристи и техният български шофьор.

Засега официално МВР огласи и показа снимките на Мелиад Фара, познат в Ливан и като Хюсеин Хюсеин, и Хасан Ел Фадж Хасан. Първият е с австралийско гражданство, вторият е канадец.

Двамата ще бъдат съдени у нас по българските закони. Ако не бъдат заловени и доведени у нас, ще бъдат съдени задочно.

За третия помагач също се знае достатъчно, но все още не са събрани нужните доказателства, обясниха запознати с разследването. Те отказаха да коментират версията, че той е българин.

Срокът на разследването на атентата бе удължен с още 6 месеца в началото на юли. "Търсим още доказателства, но на този етап нямаме полезен ход, към който бихме могли да се насочим", твърдят източници от МВР.

Целта на публикуването на снимките и истинските имена на двамата съучастници е да се издирят нови факти около пребиваването им в България, понеже досега разследването е текло най-вече по изготвените фотороботи.

Разследването обаче няма никакъв шанс с установяването на истинската самоличност на взривения атентатор. Разследващите прокурори, следователи и полицаи смятат, че мъжът вероятно е живял през цялото време в Ливан, никога не е излизал зад граница, особено в някоя от европейските държави или в САЩ. Извлечени ДНК данни за него не кореспондират на нито един от милиардите образци, записани в цял свят. Физиономията му очевидно също не присъства в нито един албум или поне експертизите с най-напредналите технологии за разпознаване на лице не са успели да открият съответствие.

Единственото нещо, до което се добират разследващите, е невероятно сходство на ДНК-то на загиналия атентатор и това на Хасан Ел Фадж Хасан. "Това е сходство от 99 процента, почти сме сигурни, че тези хора са някакви братовчеди", смятат експертите.

Според разследването основна роля в групата от четирима терористи е играл Хасан Ел Фадж Хасан. За него се знае, че е роден на 22 март 1988 г. в Ливан. Когато е на 8 години, идва да живее в Канада заедно с майка си и брат си при баща си. Той е имигрирал в страната на кленовия лист няколко години години по-рано. По времето, когато близките му идват, бащата на Хасан вече е имал постоянно жителство в страната, а по-късно и гражданство, твърдят канадски източници. Семейството се заселва във Ванкувър. Хасан Ел Фадж Хасан получава канадско гражданство през 1998 г. По-късно обаче родителите му се развеждат, а Хасан заедно с майка си пътува на няколко пъти до Бейрут. Дори остава заедно с брат си и майка си да живее в ливанската столица до 2000 г. Няма данни за по-нататъшни негови пътувания до Ливан. Точно Хасан обаче е човекът, за който се твърди, че е финансирал бомбения атентат край Бургас миналата година. Засечени са банкови преводи по негови австралийски сметки, като Хасан е получил над 100 000 долара от хора от военното крило на "Хизбула". Ливанецът с канадско гражданство е теглил парите в Канада, установило разследването. Предполага се, че с тези пари е финансирано закупуването на експлозив, както и изработването на фалшивите американски шофьорски книжки.

Най-важни са обаче уликите, които сочат, че точно Хасан Ел Фадж Хасан, използвайки фалшивата самоличност на Ралф Уилям Рико, е взривил братовчед си, който умира с фалшивата самоличност на Жак Филип Мартен.

Възпроизвеждането на последните секунди преди взрива сочи, че атентаторът с раницата, в която е скрита бомбата с тротилов еквивалент от 2,3 кг, първоначално иска да я сложи в багажното отделение на автобуса. В момента, когато той отива пред него, някои от израелските туристи вдигат врява защо ги прережда. Става блъсканица, тогава Жак Филип Мартен се обръща с гръб към автобуса и с раницата на гърба си. Хасан вижда ясно роднината си, който е на път да не успее да изпълни мисията си - да взриви автобуса. Тогава той сам натиска копчето на мобилния апарат и задейства бомбата. Главата на братовчед му отхвърча на 32 метра. Убити са 5 израелци и един българин мюсюлманин. Година сред атентата Европейския съюз вкара военното крило на "Хизбула" в черния списък на терористичните организации - за едни логичен изход след атентата, за други - вероятно лелеяна цел.

Източник: в. "Стандарт"


Виж коментарите (4)

Още по темата (170):
18.07.2023 Радев в Сарафово: Изминаха 11 г. от атентата, но травмата продължава да ни връща към това злокобно събитие
19.03.2023 10 години след атентата в Сарафово: Говори лекар, спасявал оцелели
18.07.2022 10 години от терористичния атентат в Сарафово
10.05.2021 Делото "Сарафово" тръгва на втора инстанция
21.09.2020 Доживотен затвор без замяна за атентаторите от "Сарафово"
21.09.2020 Очаква се финалът на делото за атентата на летището в "Сарафово"
Още новини от Национални новини:
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...
Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния списък" на Н...
Хванаха туроператори без лиценз да возят хора на екскурзии в чужб...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).