Българинът тегли кредити за ремонти

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
14:22 / 14.07.2012
3091
Българинът прибягва до бързи заеми най-вече, когато трябва да ремонтира дома, автомобила или електроуредите си. На второ място, в над 20% от случаите, малките кредити се използват за покриване на сметките в жилището.

Борислав Начев, регионален мениджър на фирма за бързи кредити, обясни пред БНТ, че основно сметките са за "Топлофикация", които той определи за бомбастични.

Хората имат нужда от пари и за покриването на сметката за електроенергия, за топла вода, за битовите нужди, допълни Начев.

По-притеснителното обаче е, че 14% от заемите отиват за покриване на лечение, което хората не могат да си позволят по друг начин.

Най-често теглената сума е до 700 лв. Преди кризата, тя е била 900 лв, но затягането на коланите е направило всички по-предпазливи.

И при малките заеми има т. нар. "лоши" вземания. При новоотпуснатите кредити, поне 10% са проблемни. При старите, това число е по-голямо, посочи още Начев.

В бранша се наблюдава и друга тенденция - все повече хора да погасяват задълженията си предсрочно. Когато те сe издължат предварително, нямат наказателна лихва, а плащат само за времето, през което са ползвали заема.


Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Увеличават таксите за студенти и докторанти
ДЗЕС 8: Ще отпадне ли изискването за минимална непроизводствена п...
Кампания 2024: Бюджетът за екосхемите е над 203 млн. евро
Пеевски: Трябва да си изпълним задълженията към хората, дължим им...
Летният мор с горещините започна
Жена от Сандански е с опасност за живота заради нелепа грешка при...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).