Бизнесмен направи нетрадиционно дарение на родното си село

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
23:12 / 04.05.2022
5532
Бизнесменът и ексобщински съветник от “Народен съюз" в ОбС – Дупница Спас Андреев, който е от с. Крайници, е направил нетрадиционно дарение – катафалка на селото, в което е роден. Ключовете на автомобила и документа за дарение той е предал на свещеник Радослав Ваклин, но след няколко дни попът върнал дарението, съобщава Struma.bg.

Спас Андреев заяви: “Още преди няколко години бях решил да подаря катафалка на черквата в селото. Преди година докарах специализирания автомобил от Германия, обслужих го, направих му основен ремонт и на 21 април т.г. връчих ключовете на свещеник Р. Ваклин. Катафалката е дарение за жителите на селото, а не за храма, тъй като няма такава законова възможност. Не може да се дари и на кметството.

След разговор с владиката Поликарп се разбрахме да регистрирам автомобила на мое име и след това при нотариус да го даря на жителите на селото, като катафалката ще се използва от храма за погребения на местни жители.

Сега, когато почине жител на Крайници, близките му плащат по 120-150 лв. на траурни агенции да закарат покойника до гробищния парк, а разстоянието от най-отдалечената къща е не повече от километър. Моята идея беше срещу 10 или 20 лв. да се извършва тази услуга с дарения от мен автомобил.

На 21 април дадох ключовете на свещеника и нотариално завереното дарение, той ги прие, но след няколко дни ги дал на мой приятел да ми ги донесе. Заявил, че се отказва от дарението и да съм паркирал катафалката в моя гараж. Катафалката беше паркирана пред черквата, докато се намери място къде да се паркира. На гробищния парк има място, може и там да се закара.

На всеки курбан в селото дарявам по една овца, не ми се отказва, никой не ми казва "не я искаме, върни си я". Мога да продам автомобила. Щом го обявя за продан, ще му взема най-малко 5000 лв., но не искам, дарил съм го хората от селото да не плащат високи цени на траурни агенции, и без това хората обедняват заради инфлацията", заключи Спас Андреев.

Свещеник Радослав Ваклин заяви по темата: “Никъде в България няма храм, който да разполага с катафалка. Има траурни агенции, те извършват тази дейност. Аз не мога да обслужвам автомобила, трябва да назнача и шофьор… Местните жители ще ме обвинят, че взимам пари за себе си от катафалката. Не зная да е воден разговор с владиката Поликарп за катафалката. Трябва да искам разрешения от патриарха, ако той разбере, ще търпя наказание", заключи свещеникът.

На въпрос не е ли възможно да се определи една цена за превоз в рамките на селото и тя да е като дарение, което ще се записва, а парите ще се слагат в специална кутия и така ще се отчитат като приход за храма, от който ще се плаща за гориво на катафалката и на шофьор на повикване, за да няма съмнение за злоупотреба с тях от свещеника, Р. Ваклин отговори, че ще разговаря още веднъж със Спас Андреев и ще реши какво ще предприеме.

След малко повече от час след този разговор катафалката бе върната от приятел на Сп. Андреев в двора на гробищния парк по искане на свещеника…

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Дезинформацията е най-вече за ваксините срещу коклюш
Бойко Борисов за ПП/ДБ: Аз няма да преговарям с тези хора повече
Делян Добрев за заплатите на борда на НЕК: Взимат по 5-6 хил. лв....
Главчев се отказва от заплата като министър, ще получава само 11 ...
Meteo Balkans с много лоша прогноза
Вирусите, от които да се пазим тази пролет


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).