БСП сезира наши и европейски институции за безогледно погазване на предизборните правила

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
16:28 / 08.03.2021
1972
"Прави впечатление на всички поведението на министър-председателя Борисов в предизборна кампания. Вижда се, че както и преди, така и по време на предизборната кампания, за този човек няма правила, няма закони. И той безогледно погазва всички правила и норми в законодателството във връзка с провеждане на предизборната кампания. Използвайки държавния ресурс и обществените средства, министър-председателят прави своята предизборна кампания.

Ето защо ние като най-голямата опозиционна и парламентарно представена партия предприемаме необходимите действия да сезираме съответните институции за безогледното поведение на Бойко Борисов." Това заяви на извънредна пресконференция в централата на БСП секретарят на Изпълнителното бюро на БСП Христо Проданов.

Брифингът бе даден във връзка с писмата на председателя на БСП Корнелия Нинова до европейски лидери и институции, ЦИК, СЕМ, както и призива към всички медии и доставчици на медийно съдържание в България по отношение на нарушаването на изборното законодателство от премиера. На пресконференцията присъстваха юрис-консултът на БСП Аглика Виденова и експертът от Международния отдел на "Позитано“ 20 Мирослава Гатева.

Във връзка с грубите нарушения на изборното законодателство от Бойко Борисов БСП алармира на най-високо политическо ниво председателя на Европейския парламент - Давид Сасоли и председателя на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Ираче Перес.

БСП сезира и генералния секретар на Съвета на Европа  Мария Пейчинович Бурич, председателя на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Рик Даемс, Дорис Барнет - председател на Групата на социалистите в Парламентарната асамблея на ОССЕ, както и други политици и организации на най-високо ниво, ангажирани с гарантиране честността на изборите.  

"На 7 март български телевизии, вестници и онлайн медии излъчиха срещи с избирателите на председателя на управляващата партия ГЕРБ Бойко Борисов и кандидатите Томислав Дончев и Николай Нанков. Репортажите, макар и без изискуемите от закона надписи, ясно показаха тримата действащи държавници да провеждат предизборни срещи и да правят предизборни обещания, използвайки държавен транспорт, охрана и логистика." С тези думи се обръща в писмо до европейските лидери и институции лидерът на БСП Корнелия Нинова.

В писмото се посочва, че това е крещящо нарушение на Изборния кодекс, който забранява употребата на държавен ресурс в предизборната кампания и регулира финансирането на кампанията и медийните излъчвания, за да гарантира равнопоставеността на кандидатите. "Само трима министри не са кандидати за народни представители, което ни навежда на мисълта, че злоупотребата с държавни средства е планирана", подчертава председателят на БСП. Тя припомня, че през последните няколко дни се наблюдават репортажи на срещи с различни социални групи и злоупотреба с административни ресурси.

Нинова посочва още, че на 5 март премиерът е провел среща с музикалните изпълнители и им е обеща 4,2 милиона държавна помощ. "Кандидати на управляващите са жури в телевизионни шоута в най-гледаното време. Върви реклама на Българската армия с гласа на министъра на отбраната, лидер на младшия партньор в коалицията и кандидат за депутат", пояснява още лидерът на българските социалисти.

"Вярваме, че тези действия хвърлят сянка върху честността на целия изборен процес", категорична е тя в писмото си. БСП вече  сезира държавните органи – ЦИК и СЕМ, за да прекратят тези практики.

"Надяваме се това да провокира реакция както от тях, така и от международните институции.", изразява надежда Корнелия Нинова.

"Продължаваме да разчитаме на Вашата подкрепа за честни и свободни избори в България, където всички партии имат равни възможности да представят своите платформи и кандидати", заявява на европейските лидери Нинова.

Виж коментарите (2)

Още по темата (4080):
11.10.2022 Проф. Гечев: Правителство е възможно по-скоро с третия мандат
14.07.2022 Скандал и остри реплики в ЕП заради снимките от спалнята на Бойко Борисов
06.07.2022 Осъдиха жена, гласувала два пъти на парламентарните избори през април 2021
г.
25.05.2022 След въпрос на ГЕРБ премиерът скандално призна: Областният управител на Варна няма достъп до класифицирана информация
23.05.2022 Журналистка провокира Слави Трифонов с въпроси: Държавата става все по-зле! Ти къде си, Слави?
05.05.2022 Кристиан Вигенин сподели за приоритетите на БСП
Още новини от Национални новини:
Първият български космонавт: Хора идват при мен и ми искат лекарс...
Защо се стигна до бой за олио по магазините
Земетресение в Черно море
Пиян шофьор на джип предизвика катастрофа, има пострадали
След ремонт на участък възстановиха движението по АМ "Тракия" в п...
Една област в България със спешни мерки заради болните от коклюш


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).