БАБХ спря вноса на близо 200 тона негодни храни от трети страни

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:41 / 04.10.2021
1373
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) не допусна до пазарите в България и ЕС близо 200 тона храни, внос от трети страни, които не отговарят на законодателството.

Количествата са задържани в рамките на третото тримесечие на 2021 година /месеците юли-септември/. Така теглото на възбранените пратки от началото на година достига над 1 745 тона, съобщиха от БАБХ.

При храните от животински произход най-голямо е количеството на възбранените агнешки субпродукти (напр. дреболии) - 23 тона.

Съставните продукти (храни, предназначени за консумация от човека, които съдържат продукти и от животински, и от растителен произход, като преработката на първичния продукт е неразделна част от производството на крайния продукт; напр. инстантни супи), които не са отговорили на изискванията са в размер на 7 тона.

Най-голямо е количеството на възбранените агнешки субпродукти (напр. дреболии) - 23 тона, при храните от животински произход.

Съставните продукти (храни, предназначени за консумация от човека, които съдържат продукти и от животински, и от растителен произход, като преработката на първичния продукт е неразделна част от производството на крайния продукт.

Заради констатирано наднормено съдържание на афлатоксини не са допуснати също и 22 тона лешници.

Всички храни, при които са установени несъответствия от инспекторите на дирекция "Граничен контрол", не са допуснати на територията на страната и ЕС. В съответствие с Регламентите на ЕС и законодателството на Република България, продукцията е била насочена за унищожаване или е била върната в страната на произход.

Заловените храни, които подлежат на съобщаване по Системата за бързо оповестяване на храни и фуражи (RASFF), са били сигнализирани незабавно.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Предлагат по-тежки закони за пияни и дрогирани шофьори
Ще има ли поскъпване на шезлонгите и чадърите, говори министърът
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).