Асен Василев погва общините, въвели режим на уличното осветление

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (5)
17:00 / 02.02.2022
3535
По разпореждане на вицепремиера по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) започва финансови инспекции на общините, въвели ограничения при осигуряване на улично осветление и други услуги за гражданите, които са свързани с разход на електроенергия. 

Инспекторите ще проверят заложените и осигурени средства за тези общини, размера на разходите за електроенергия за периода от м. октомври 2021 г. до м. февруари 2022 г. и съпоставката им за същия период на предходната година. Следва да бъдат проверени и проведените обществени поръчки за доставка на електроенергия, както и предприетите мерки за намаляване на разходите за електроенергия.

За общините, в които инспекцията не установи нарушения, ще бъде приложен механизъм за компенсация на по-високите сметки за електроенергия. На общините, за които се установят нарушения на нормативните актове, уреждащи бюджетната, финансово-стопанската или отчетната дейност, или индикатори за извършени измами, съответно се установят причинени вреди, ще бъде потърсена административно-наказателна и имуществена отговорност, съгласно правомощията на АДФИ.

Същевременно с писмо до Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) вицепремиерът Василев поиска в срок до три работни дни от получаване на фактурите през м. февруари 2022 г. сдружението да предостави информация за фактурираната електроенергия и разходите за ел. енергия за периода от м. октомври 2021 г. до м. февруари 2022 г. и същия период на предходната година. 

В писмото се обръща внимание, че при анализа на информацията, данните за размера на отчетните разходи за издръжка и друга относима информация, ще се засичат с данните от месечните отчети за изпълнение на бюджетите на съответните първостепенни разпоредители с бюджет за съответния период.

Виж коментарите (5)

Още по темата (43):
13.09.2022 Пловдивските булеварди - тъмни като в пещера
25.03.2022 200 лева за ток на човек в студентско общежитие
23.03.2022 Студентите ще получат помощи за високите сметки за ток в общежитията
10.03.2022 Новият председател на КЕВР: Няма да има шоково увеличаване на цените на
тока
09.02.2022 Уличното осветление в община "Родопи" започва да работи нормално
07.02.2022 Експерт: Режимът на уличното осветление увеличава риска от катастрофи
Още новини от Национални новини:
Борисов: Петков казваше "Тагарев е нашето знаме", но сега пък го ...
Страшен потоп в наш областен град
Педиатър успокои: Ваксината за коклюш е напълно безопасна за брем...
Страната ни с рекордно нисък износ на ток за първите месеци: Спад...
Доклад на ЕК буквално ни уби с констатация за разликата бедни-бог...
Страшен порой се изля над столицата


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).