Алтернативните системи за разплащания набират скорост, след като таксите на банките скочиха

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
15:32 / 11.03.2022
1912
Приложението за мобилни разплащания Settle отчита засилен интерес от страна на потребители и търговци към алтернативни системи за разплащания, в резултат на отчетеното през последните 12 месеца драстично увеличение на таксите, които банките в България начисляват за основни операции, съобщават от компанията.

Потребителите търсят алтернативи, осигуряващи им по-сигурен, по-евтин и удобен начин за плащане. Точно както изпращането на съобщения е безплатно и незабавно, така и изпращането на парични средства през приложение се случва на момента и не представлява никакъв разход за потребителите на услугата. Това важи и за нареждането на преводи от приложението към IBAN сметка в традиционна банка.

Отчетените данни на Българската народна банка показват, че таксите на банките са се увеличили с 20% през последната година. През 2021 г. нетните приходи на българските банки от такси и комисиони са възлизали на рекордните 1,24 млрд. лв. Сумата е с над 200 млн. лв. повече в сравнение с година по-рано, а в процентно изражение увеличението възлиза на 19,5%. За сравнение, другият основен доход на банките - нетните приходи от лихви - се увеличава на годишна база с едва 4%.

Една от причините за увеличение на таксите е за да се стимулират потребителите да използват по-често електронното банкиране. За сравнение, таксите по онлайн банкирането са чувствително по-ниски - средно около 1.00 лв. за превод в друга банка и около 0.50 ст. за превод към сметка в същата банка.

Алтернативните варианти за разплащане вземат превес и бъдещето на финансовите услуги е на автоматизираните мобилни приложения. Основната причина е в това, че те нямат нужда от огромни мрежи от офиси и по този начин работят много по-ефективно и могат да предложат по-евтини и по-гъвкави услуги на потребителите.

За сравнение, административните разходи за поддръжка на офиси и персонал на традиционните банки в България, по данни на БНБ, възлизат на 1,78 млрд. лв. годишно, сума, която нараства всяка година, въпреки процеса на дигитализация.

Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Първият български космонавт: Хора идват при мен и ми искат лекарс...
Защо се стигна до бой за олио по магазините
Земетресение в Черно море
Пиян шофьор на джип предизвика катастрофа, има пострадали
След ремонт на участък възстановиха движението по АМ "Тракия" в п...
Една област в България със спешни мерки заради болните от коклюш


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).