Активисти от Полша: Това, което видяхме в България, беше шокиращо

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
14:57 / 08.05.2022
7918
Незабавно затваряне на ферма за норки в България поискаха активисти на полската еко организация "Отворени клетки“ след проведено разследване на място у нас.

Във фермата край Стара Загора годишно се убиват около 100 хиляди животни. Кожите се изнасят, в това число и за страните от Европейския съюз, посочват от организацията.

"Аз съм разследващ активист от много години и съм виждала най-лошите зверства, които човек може да причини на животни. Въпреки това, видяното беше шокиращо дори за нас" - това разказва във видеоизявление Богна Вилтовска, директор "Разследвания и интервенции“ на "Отворени клетки“.

"През 2021 г. активисти от "Отворени клетки“ и българската организация "Невидими животни“ проведоха разследване в последната функционираща ферма за норки в България, където годишно се убиват около 100 000 животни“ – заяви Богна Вилтовска.

Резултатите от разследването показват ужасните условия, при които се отглеждат животните в Маджерито. Норките живеят в повредени, потрошени и мръсни клетки, пълни с храна и екскременти. Значителна част от животните в тях са наранени или мъртви, а работниците не изваждат редовно телата на мъртвите животни. Случвало се е телата на животните да се оставят толкова дълго, че да се сраснат с клетката.

Струва си да се подчертае, че фермата, в която е извършено разследването, притежава браншов сертификат WelFur, който би трябвало да гарантира грижата от страна на развъждащите животните за хуманно отношение - наред с останалото, и адекватно хранене, условия на живот и здраве. Разследването обаче доказва, че този сертификат е само фасада и не осигурява по никакъв начин на животните нужната среда за живот.

Норки, които са успели да се измъкнат от клетките си, са бягали из фермата и околностите без контрол, представлявайки сериозен риск за биоразнообразието и околната среда. Американската норка се счита за инвазивен вид (вид, който е въведен случайно или умишлено в чуждо за него местообитание и заема доминиращо местоположение над представителите на местната флора или фауна в конкуренцията за ресурси).

Регистрираното в Полша сдружение "Отворени клетки“ действа от 2012 година с помощта на "хора, които искат да променят съдбата на селскостопанските животни“ и е асоциирано към датската "Anima International“, предава offnews.bg.

Според медийни публикации фермата в старозагорското село Маджерито е "Фармпро“, а справка във фирмения регистър показва като нейни собственици бизнесмена Иван Ангелов – Пилето, Полина Иванова Ангелова, Ангел Иванов Ангелов и Станислав Лука Ангелов.

Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Симеон Симеонов: Целта на всяка една професионална гимназия е да ...
Как да се предпазим от ухапване на кърлежи?
Обичан морски курорт вече гъмжи от туристи
Лошо време на Разпети петък, удрят ни бури и градушки
Български фермер разкри огромна далавера с млякото у нас
Отложиха пускането на газовия терминал край Александруполис


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).