5 000 семейства спестиха по 360 лв. данък

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
12:07 / 22.06.2010
2771
5 112 семейства са се възползвали от възможността да ползват данъчното облекчение за плащаните от тях ипотечни кредити. За НАП - Пловдив те са 411 млади семейства. Това показват данните от обработените до момента декларации за облагане на доходите на физическите лица от 2009 г.

Общият размер на данъка върху доходите, който семействата са спестили е 1,8 млн. лв. Средно всяко семейство е получило обратно по около 360 лв., тоест по около една средна месечна вноска по ипотечен кредит.

През тази година за първи път бе дадена възможност да се спести от данъци, заради изплащането на ипотечен кредит. Данъчното облекчение за млади семейства дава възможност да се приспаднат от данъчната основа лихвените плащания по ипотечен кредит за закупуване на жилище.

Ползването на облекчението става с подаване на годишна данъчна декларация в НАП. Срокът за подаване на декларацията е до 30 април. Към декларацията тази година се прилагаха копия на акта за граждански брак, справката за имотното състояние на съпруга, ползващ данъчното облекчение (издадена от Агенцията по вписванията), на договора за ипотечен кредит, на документите, удостоверяващи направените през 2009 г. вноски и на погасителния план. През 2011 г. копията от документите, които ще се прилагат към декларацията, са значително по-малко, а редът за ползването на данъчното облекчение за млади семейства ще бъде опростен.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Някои търговци спират да издават хартиени касови бележки
Учител: Абитуриентите, които така щедро плюете днес, са продукт н...
Играчи на пазара на недвижими имоти "превъртат" кеш в България - ...
Важно за шофьорите по АМ "Тракия"
Корабът, който блъсна друг плавателен съд край Румъния, пристигна...
ТИР се заби в къща


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).