270 лв. минимална работна заплата от 1 юли?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (8)
08:31 / 02.06.2010
2900
Работодателите и синдикатите обсъждат вариант минималната работна заплата да стане около 270 лв. от 1 юли, каза пред журналисти министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Работна група експерти обсъжда как да нараства минималната работна заплата. Според механизма, предлаган от синдикатите, разполагаемият доход от минималната работна заплата трябва да е поне над прага на бедността и така се получават 270 лв.

Минималната работна заплата е свързана с редица социални плащания и ако има увеличение на минималното възнаграждение, то трябва да бъде направено така, че социалните плащания да не се обвързват с нарастването му, защото в момента на криза държавният бюджет не може да си го позволи, каза Младенов.

По повод предлаганите данъчни облекчения за работодателите, които осигуряват допълнително своите служители в частни пенсионни фондове, министър Младенов каза, че трябва да се преодолее дискриминацията между родените след 1960 г. и родените преди тази дата.

Той припомни, че родените след 1 януари 1960 г. имат право да се осигуряват допълнително в универсални пенсионни фондове, докато родените преди тази дата нямат такова право.

Според министър Младенов предстоящата пенсионна реформа ще увеличи приходите от осигурителни вноски, защото се предвижда увеличаване на осигуряването върху реални доходи.

Европейската практика е минималните работни заплати и допълнителните плащания за пенсия да се договарят на ниво браншови колективни договори. Така трябва да стане и у нас, каза Младенов.

Към 31 май 2010 г. безработицата в страната е 9,53 на сто, съобщи министърът и допълни, че продължава тенденцията за спад на безработицата и се надява следващите три месеца това да продължи.

Източник: Vesti.bg


Виж коментарите (8)
Още новини от Национални новини:
Някои търговци спират да издават хартиени касови бележки
Учител: Абитуриентите, които така щедро плюете днес, са продукт н...
Играчи на пазара на недвижими имоти "превъртат" кеш в България - ...
Важно за шофьорите по АМ "Тракия"
Корабът, който блъсна друг плавателен съд край Румъния, пристигна...
ТИР се заби в къща


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).