ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (19) | Вчера (28)
Ясен Петров: Ботев - Левски не трябва да се превръща във война
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:45 / 08.03.2013Коментари (17)5488
© Plovdiv24.bg
Ясен Петров смени коренно амплоато си през лятото. От треньор, водил Левски в групите на Лига Европа, той стана директор в ДЮШ на клуба, опитвайки се да превърне "синята" школа в най-добрата у нас. Като бивш играч и треньор на Ботев (Пд) и Левски той може да каже много неща преди голямото дерби под тепетата. Какво да очак­ваме от битката, ще стане ли Левски шампион и какво се промени в ДЮШ на клуба в последните 6-7 месеца четете в интервюто, което Пловдивския Джанини даде за "Мери­диан Мач".

Ботев (Пд) -Левски е дербито на втория про­летен кръг. Какво очаквате от дву­боя?
- Убеден съм, че този мач е липсвал много на футболна България. Сигурен съм, че ще стане до­бър двубой, а феновете ще създадат не­повторима атмосфе­ра. Моите надежди и очаквания са Левски да победи.

- Заформя се миниистерия между привържениците преди срещата. Ка­то пловдивчанин, играл и тренирал и в Ботев, и в Левс­ки, откъде идва го­лямата омраза между феновете?
- Левски е голям дразнител за всеки един отбор в Бълга­рия. Ботев има ог­ромни традиции, доста победи през годините и така се е зародило огромното противоборство. Но нека съботният мач да бъде празник, а не да се превръща във война. Това е мо­ят апел.

- На пейката на Ботев ще бъде "син" кадър - Станимир Стоилов. Вие сте имали по­добен случай, като след дълга кариера в Ботев изведохте Локо (Пд) в дерби­то и бихте 4:0. Как­во е усещането?
- Това е нашата професия. Без зна­чение къде си бил, трябва да си вър­шиш работата. Станимир Стоилов изключителен професионалист и ще иска да си свърши работата по най-добрия начин, както и Илиан Или­ев, разбира се. Тряб­ва да защитаваш цветовете на клуба, в който работиш.

- Хареса ли ви Левски в първия пролетен кръг и настига ли вече Лудогорец в игрови план?
- Най-важното бе Левски да победи и го направи. Цел на всички, които рабо­тим на "Герена", е да бъдем шампиони. Вярвам, че ще го постигнем.

- Има ли сили Бо­тев да влезе в Ев­ропа и доколко то­зи мач е решаващ за целите на двата клуба?
- Ботев е изключи­телно симпатичен клуб, имат добри иг­рачи, работи се про­фесионално. Поже­лавам им успех, но всички в Левски сме концентрирани върху нашата си работа.

- Да се върнем на вашата настояща работа в школата. Минути преди да започнем това ин­тервю, треньорите в ДЮШ слушаха поредна лекция. Явно се прави всичко възможно да се повиши тях­ната квалифика­ция...
- Така е. Всяка сед­мица имаме по един урок по английски език. Канихме лекто­ри от школата на Реал (Мадрид), които на два пъти четоха лекции. Нашата идея е да обогатим със знания специалис­тите ни.

- Предвижда ли се обратният про­цес - вашите тре­ньори да ходят в чужбина на специа­лизация и къде ще се случва това?
- Имаме огромно желание това да се случи. Ще стане, но е въпрос на време и организация. Трябва да подберем най-доброто възможно място, защото все пак подобни стажове струват и пари.

- Като координа­тор към ДЮШ бе назначена клубна­та легенда Ники Илиев. С какво точ­но се занимава той и с какво вие?
- Имаме много яс­на координация. Аз съм по-често на те­рена с треньорите и футболистите, а Ни­ки помага по-скоро с организацията. Той е име, което отваря много врати. Рабо­тим отлично заедно и се стремим да съз­даваме продукт, кой­то след време да радва феновете.

- Сред феновете има наложено мне­ние, че в школите на големите отбори има много коруп­ция и се дава път най-вече на децата с връзки и богати родители. Как ще отговорите на това твърдение?
- Мога да твърдя, че това са само слу­хове. При нас на "Герена" няма корупция. Всеки ден аз и Ни­ки Илиев сме на ста­диона и се стараем по всякакъв начин да контролираме рабо­тата на треньорите в школата. Мисля, че няма как да се полу­чат подобни неща, защото в момента на "Герена" обстановка­та е много приятна, има отличен колек­тив.

- Докъде стигнаха подобренията в ба­зата?
- Вече можем да ползваме двете нови затревени игрища, което ни улеснява значително. Имаме уверение, че и новите съблекални за деца­та ще бъдат готови. В ка­къв срок, не се наемам да кажа, но вяр­вам, че ще се случи скоро.

- В първия отбор на Левс­ки вече има дос­та юно­ши. Ще успеят ли те обаче да се наложат защото и преди е имало таланти при мъжете, които пос­ле са отивали в не­битието...
- Много е радостно за мен и моите коле­ги това, че вече има доста юноши в пър­вия отбор. Всички те имат качества да се наложат и да бъдат от помощ на Левски. Само че аз съм бил треньор на "си­ните" и опит знам, че когато се гони титла и купа на всяка цена, е трудно да се налагат млади футбо­листи. Знаете как всеки един про­вал носи сътресения в клуба и затова игра­чите трябва да са подготвени на изклю­чително високо ниво - не само физически, но и психически.

- Какъв е правил­ният път за млад иг­рач, който не полу­чава шанс при мъ­жете - да се хвърли в дълбокото като Попадиин в Киево, или да се обиграва в Разлог например?
- Невинаги директ­ният път е най-пряк. Това, че от рано си отишъл при мъжете, не гарантира успех и обратното. Моята ка­риера е пример в то­ва отношение. Аз не съм влязъл директно в професионалния футбол, а съм минал първо през аматьорския, и то на мъжко ниво. Това ми помогна много и в психологическо, и във физическо отношение. След то­ва заиграх успешно в професионалния фут­бол.

- Иван Бандаловски, Ивелин Попов, Димитър Макриев. Все имена на футбо­листи, които са би­ли в школата на Левски и са били изпуснати. Дори клубът да има доб­ре работещ ДЮШ, как ще спрете евен­туална кражба на таланти?
- Имаме си вътре­шен правилник, по който стимулираме играчите. Мисля, че им осигуряваме доб­ри условия за работа. Ако някой не обича Левски, едва ли можем да го спрем.

- Къде се къса нишката между ДЮШ и първия от­бор - самите футбо­листи ли не са ка­чествени, треньори­те ли не са подгот­вени, липсата на ба­за ли е решаваща?
- Много са пробле­мите. Самото мисле­не на младите футбо­листи понякога пре­чи. Компютъризацията, липсата на кому­никацията, липсата на правилно хранене и възстановяване, всичко пречи. Трябва да има и добра база, на която децата да идват с удоволствие.

- Един от талант­ливите юноши на клуба - Валентин Добревски, в мо­мента е в ЦСКА. Шокиращ факт за много фенове...
- Това е част от нещата, които съ­пътстват нашата ра­бота. В подробнос­ти не искам да вли­зам. Той пое по своя път. Пожела­вам му успех.

- Един от вашите треньори - Алек­сандър Георгиев, спечели конкурс за национален се­лекционер, но мо­же и да не започ­не работа. Как гле­дате на това в клу­ба?
- Всички сме гор­ди с него. Вярвам, че ще започне ра­бота начело на формация, която ще домакинства евро­пейско първенство тук. Ако има проб­лем, ще реагираме като голям клуб, бъ­дете сигурни. Левс­ки не е мащеха за своите кадри, той винаги е добре до­шъл на "Герена".

- С друг треньор в школата обаче имахте проблеми -Викторио Пав­лов...
- Не е имало проблеми. Негово беше желанието да поеме друга гарни­тура, тази на деца­та, родени през 1998 година. Насъб­ра му се малко по­вече напрежение и затова взе такова решение. Но истината е, че той е един от най-та­лантливите ни треньори, перфекционист в работата си и разчитаме на него.

- Кой ще е следва­щият го­лям та­лант от школа­та?
- Не искам да се нае­мам с такива оценки. Не искам да казвам име­на. Тези мла­ди футболисти трябва да работят максимално усърдно и да се стремят да постигат целите и мечтите си.
Още по темата: общо новини по темата: 52
19.04.2013
27.03.2013
13.03.2013
13.03.2013
12.03.2013
11.03.2013
предишна страница [ 1/9 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Гиздата
премахни филтъра

Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Марица с информация за тежко гостуване край морето
Фенове на Локо организират благотворителен футболен турнир
Томаш с много важно изказване относно бъдещата селекция на Локо
Легенда на Ботев с 353 мача празнува днес
Георги Николов стиска палци за Ботев в Барселона
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: