Съсипаха кметицата на Куклен в ексклузивно интервю за Plovdiv24.bg

Автор: Васил Динев
Коментари (0)
20:49 / 07.12.2017
9419
Какво се случва в община Куклен и ще бъдe ли вдигната една част от данъците? С тези въпроси Plovdiv24.bg потърси шефа на Общинския съвет Пламен Гошев:
- Г-н Гошев, какво налага вдигането на таксата за битов отпадък в община Куклен?

- Ситуацията е следната: Налице е дефицит на средства за финансиране на дейностите по сметосъбиране и поддържане на чистотата в община Куклен. За съжаление, няма яснота как кметската управа разходва средствата по план-сметката за "Чистота" и защо се е стигнало до по-големи разходи. Г-жа Белчева или не си е направила добре сметката как ще покрие разходите за чистота в общината, или се е надявала, че в края на годината ще поиска средства от други сметки, с друго предназначение, защото така и е по-изгодно. 

Този проблем се очакваше предвид начина на работа и неправилното планиране на приходи и разходи. Вдигане на таксите за битови отпадъци на територията на общината на този етап не се налага и това е, защото смятам, че парите не се разходват целесъобразно. Има достатъчно големи фирми, които плащат значителна част от средствата за тази дейност. Парадоксалното в случая е, че през последната година качеството на тази услуга се понижи драстично. Некоректно е към хората да се изисква по-голямо заплащане при по-лошо качество на услугите. 

Над 90% от хората в Куклен работят във фирми на територията на общината. Повечето от тях, чрез ново строителство, реконструкции и нови съоръжения, вдигат отчетната стойност на имотите си. С това се увеличава и ТБО. Затова смятам, че администрацията трябва да реорганизира отдел "Чистота" и неговите функции. Бих подкрепил вдигането на ТБО, но само ако това е свързано с обосновани предложения за по-ефективно разходване на събраните средства. 

На този етап аз лично не виждам добро планиране и отчетност, нито конкретни предложения за оптимизиране на дейността. Не смятам, че само с вдигането на таксите ще се решат проблемите на почистването в общината. Ако не се промени начинът на работа, вдигането на данъците няма да има никакъв ефект върху чистотата. 

- Ще подкрепите ли решение за прехвърлянето на средства в сметките за "Чистота" за покриване на натрупаните задължения? 

- В крайна сметка окончателното решение дали и как да бъдат покрити дупките в разходите за чистота ще е на Общинския съвет, не е само мое. Най-лошото в случая е, че в неразплатените задължения има много за заплати и осигуровки на персонала. Затова по всяка вероятност ще търсим решение за прехвърляне на средства поне за заплатите на хората преди Коледа и други неотложни разходи. Това трябва да го решим в Общинския съвет още утре. А г-жа Белчева ще е добре да даде разумно обяснение на данъкоплатците как се харчат техните пари.

- Вашата група ще подкрепи ли евентуалното вдигане на ТБО и Вашето лично отношение по въпроса?

- Моето лично отношение се вижда от това, което ви отговорих на първия въпрос. ГЕРБ е демократична партия. Всеки има право на собствено мнение и решение. Предстои събрание на членовете на ГЕРБ - Куклен, на което всеки може да изкаже своето мнение и решение по въпроса, и съответно - да подкрепи или не позицията ми и тази на останалите общински съветници. 

- Добре ли бе управляван Куклен през изминаващата 2017 година?

- И по този въпрос ви представих позицията си, но ще бъда по-конкретен - според мен изпълнителната власт в общината е непълноценна и не работи добре за гражданите и фирмите. През последната година напуснаха няколко доказани експерти в своята област. Проблемите не се решават, а се отлагат. Между служителите цари безпокойство. Няма ясно насочена политика за развитието на общината и в дългосрочен, и в краткосрочен план.

- Какви според вас са предизвикателствата и приоритетите пред Общината за 2018?

- Във всяка община предизвикателствата са много. За нас най-голямото предизвикателство е подобряване живота на хората, ограничаване авариите по мрежата на ВиК, канализацията, редовно и качествено сметопочистване и снегопочистване, решаване на проблеми на училища и детски градини и най-важното - намирането на правилната формула администрацията да помага, а не да пречи и натоварва финансово отделните граждани. Защото бъдеще се гради не с идеи, а с хора, много хора и човещина!

Виж коментарите (0)

Още по темата (53):
03.06.2023 Кукленци скочиха срещу кметицата и Общината
18.02.2022 МВР Пловдив за катастрофата: Полицаите не са направили нищо нередно
17.02.2022 Скандален сигнал: Полицай пише акт и отнема талона след телефонно
обаждане!
29.12.2021 Ново безумие в община Куклен, вижте къде свършва асфалтиран път
15.12.2021 Скандал! Кметица на ГЕРБ асфалтира път само до арматурния двор на мъжа
си
01.06.2021 Хората в Гълъбово гневни на кметицата на Куклен. Писна им от лъжите й!
Още новини от Регионални новини:
Скандал в БСП заради листата за изборите в Пловдив-област
Колата на починалия при пожар Къчно Жилов спасява друго семейство...
Спряха връщането на славата на емблематичен спа курорт в Пловдивс...
Протестиращи блокираха Околовръстното на Пловдив: Ще ни уморят с ...
Фермер от Пловдивско: В България скоро няма да има мляко
Преобразяват пловдивски села


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).