Служителите на ВМЗ Сопот са готови да предприемат синдикални действия

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:58 / 20.06.2013
2317
Независим синдикат - КНСБ (НзС - КНСБ) изразява своята готовност за предприемане на синдикални действия в защита на правото на труд и достойно заплащане на работещите във "ВМЗ" ЕАД Сопот. Това се посочва в писмо до премиера и министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, подписано от Иванка Иванова от НзС - КНСБ. 

При проведената среща с министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев и Съвета на директорите на "ВМЗ" ЕАД в гр. Сопот бяха поети ангажименти за бързо намиране на решение относно изплащането на дължимите трудови възнаграждения и набелязване на спешни мерки за стабилизиране на дружеството. До този момент няма никаква яснота от ръководството на предприятието за предстоящи плащания. Това е жизненоважен въпрос за нас и търпението ни се изчерпа. 

Вече 56 дни работещите във "ВМЗ" ЕАД не са получили нито лев. Нарушен е чл. 245, ал. 1 от Кодекса на труда, съгласно който "При добросъвестно изпълнение на трудовите задължения на работника или служителя се гарантира изплащането на трудово възнаграждение в размер на 60 на сто от брутното му трудово възнаграждение, но не по-малко от минималната работна заплата за страната" Това е грубо погазване на законите в страната и конституцията на Р България, която гарантира правото на труд и справедливо заплащане, пише в писмото.

Относно поетия ангажимент от министър Стойнев за запазване на "ВМЗ" ЕАД като държавно предприятие и развитието му в дългосрочен план НзС - КНСБ настоява за спешна намеса и съдействие от ваша страна, както и запознаване на оръжейниците с основните принципи на доклада, обсъден на 19. 06. 2013 г. относно преструктурирането на "ВМЗ" ЕАД с цел стабилизиране на дружеството и запазване на работните места.

Виж коментарите (0)

Още по темата (77):
27.03.2023 Голям работодател в България с печалби за милиони даде хубав бонус на всички работници
23.08.2022 Договорът за скъпия превоз във ВМЗ-Сопот вече е в прокуратурата
19.08.2022 Министър Стоянов: ВМЗ-Сопот умишлено се води към фалит
10.06.2022 По-високите заплати във ВМЗ са факт
09.06.2022 Обявиха дългоочаквана новина за работниците във ВМЗ Сопот
06.06.2022 ВМЗ-Сопот: Нинова не е права, отчитаме рекордни приходи
Още новини от Регионални новини:
Камион помля служебния автомобил на кмета на Кричим
МВР Пловдив: Петима мъже и жена са заподозрени за кражба на 360 к...
Няма открит нелегален алкохол в изба "Дядо Пламен"
Спряха строителството на новия мост над река Марица
За близо 1,4 млн. лева продават апетитна фабрика за производство ...
Рибната църква в Асеновград - едно уникално място


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).