Полският посланик впечатлен от условията за бизнес в Първомай

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:56 / 09.07.2014
4754
Полският посланик у нас посети Първомай и се запозна с възможностите за бизнес в региона. Н.Пр. Лешек Хенсел бе специален гост на кмета на Първомай Ангел Папазов. На срещата полският посланик благодари за поканата и изрази надеждата, че визитата му ще доведе до подобряване на икономическите контакти между двете страни. 

Той посочи, че само през последните 4 години стокооборотът между България и Полша се е увеличил със 100%, като за 2013 година е бил в размер на 1,100 млрд.евро. По този начин тя се превръща в 9-я ни по големина икономически партньор.

От своя страна кметът Ангел Папазов представи дейността на няколко фирми от региона, които успешно търгуват с Полша, като запозна госта и с производството на предприятие за пъдпъдъчи яйца, което има желание да открие нови пазари.

Н.Пр. Лешек Хенсел постави въпроса за Директива 2014/40/ЕС за ограничаване на количеството на произвеждания тютюн. Според тази директива от 2020г. ще бъде спряно производството на ментови цигари. 

"Това ще се отрази негативно както на производителите на тютюн и цигари в Полша, така и на тези в България," коментира полският посланик. 

Той уточни, че в Полша се подготвя протест срещу "тютюневата директива" на 22 юли тази година. 

"Въпреки че сме сами в тази борба, сме решени да спрем приемането на тази директива", каза Лешек Хенсел. 

Кметът Ангел Папазов посочи, че в района на Първомай се произвежда около 20 хиляди декара тютюн "Вирджиния" и близо 600 хектара ориенталски. Той се ангажира да направи всичко възможно да защити интересите на местните тютюнопроизводители.

По-късно полският посланик и кметът на Първомай посетиха фабриката за тютюн "Първомай БТ" АД, където се срещна с мениджъра й Красимира Недева. Тя увери гостът, че от Асоциацията на тютюнопроизводителите в България, чийто член е фирмата, също не приемат ограниченията за производство, наложени от директивата. 

Българските тютюнопроизводители не подкрепят изискванията за намаляване на производството на ориенталски и бърлей тютюн, както и на добавките в цигарите. Възможността за обжалване на Директивата е 23 юли, а България е подкрепила приемането й. 

"Ограничаването на продукцията ще повлияе върху намаляване на количествата за закупуване. В Полша се намират 6 от 31-те компании в Европа за производство на цигари, а това е лош сигнал за бизнеса", коментира Лешек Хенсел.

От своя страна Красимира Недева увери гостите, че фабриката "Първомай БТ" АД е една от водещите в региона и, че е единствената фирма, която изкупува големи количества тютюн. Тя изнася за Полша бленд (тютюн на листа) и стрипс (почистени листа). 

"Само за 2012 г.фабриката е изнесла продукция за близо 3 милиона евро, като тенденцията за нарастване на износа се запазва и през последните 2 години", каза Недева. 

Тя подчерта, че "тютюнът, който се произвежда в България е близък до органолептичните качества на този, който се е произвеждал в Полша". Недева изрази надеждата, че чрез съдействието на полския посланик ще имат възможността да осъществят директни контакти с производители на цигари. 

По-късно кметът на Първомай запозна високопоставения гост с производството на винарска изба "Загрей", която вече 10 години произвежда характерни за региона вина и налага продукцията си не само в страната, но и в чужбина. 

Тя е единствената в България, която предлага вино от сушено грозде "Виница". Неговите качества вече са оценени от любителите на дионисиевата напитка. Запазена марка на избата е и белият мавруд. 

По-късно полският посланик Лешек Хенсел и Ангел Папазов връчиха наградите на победителите в VIII Международен турнир по бадминтон за деца до 13 години.

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Големи изкушения в богато пловдивско село
Цвета Караянчева в с. Желязно, община "Марица": Само ГЕРБ знае ка...
Най-вкусното събитие у нас се открива днес недалеч от Пловдив
Мъж отглежда банани в село до Пловдив
Чисто нова улица в пловдивско село
Шофьор: Живея втори живот


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).