Знаете ли историята на Цар-Симеоновата градина?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:06 / 01.07.2021
2674
Издателство "Летера“ има удоволствието да покани пловдивчани и гости на града на следващия маршрут, който ще се проведе в рамките на проект "Духовни маршрути в Пловдив 2021“.

Проектът е финансиран от Община Пловдив по Компонент 1 "Фестивали и значими събития“ и е част от Културния календар на Общината.

Маршрут: Цар-Симеонова градина

03.07.2021 г., 10:30 ч., събота

Сборен пункт: под часовника на Централна поща

 

Водач: д-р Стефан Шивачев, историк, от 25 г. е директор на РИМ – Пловдив, автор е на публикации за историята на Пловдивския край, ръководител на международни и национални проекти

Маршрутът включва няколко теми:

1. Първото българско земеделско-промишлено изложение. През 1891 г. българското правителство взема решение за организиране на Международно изложение, което да покаже успехите на млада България в стопанския живот и индустриална Европа, като път на бъдещото развитие на страната. Само за една година на терена на старото турско гробище "Шехедлик“ южно от Сахат тепе в Пловдив е създаден от паркостроителя Люсиен Шевалас чудесен парк, в който са построени близо 30 павилиона. Въпреки скептицизма на балканските ни съседи Изложението се превръща в триумф на страната и от 15 август 1892 г. до 30 октомври 1892 г. е посетено от над 180 000 души. Изложението начертава пътя на новото индустриално развитие на страната.

2. Няколко дни след изложението с указ на княз Фердинанд градината на изложението е наименована "Цар Симеон“ и подарена на пловдивчани с едничкото условие да се грижат за нея и да я поддържат като най-красивия парк в страната. Вече близо 130 години наистина това е гордостта на Пловдив и един от най-красивите примери на парково изкуство в България. Историята на езерото в градината "Цар Симеон“.

3. Големият паркостроител Люсиен Шевалас, дошъл в Пловдив през 1879 г. само за няколко месеца с цел да направи градина на генерал-губернатора княз Александър Богориди и останал в нашия град до смъртта си през 1920 г. Създател на най-красивите градини и озеленени улици в Пловдив.

4. Алеята на възрожденците, създадена през 20-те и 30-те години на 20 век с паметниците на Христо Ботев, Георги Раковски, Васил Петлешков и др. През следващите десетилетия е допълнена с паметници на редица достойни българи, свързани с нашия град.

5. Маршрутът ще завърши в градинката на Гроздовия пазар и паметника на градостроителя на Пловдив архитект Йосиф Шнитер.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Опасен елемент притесни пловдивчанин
Честват 50 години от създаването на отделението по диализно лечен...
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).