Загиващ за България занаят оживя в пловдивско училище

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
11:36 / 14.04.2022
3672
На 12-ти и 13-ти април в СУ "Никола Вапцаров“ се проведе обучение на ученици от единствената в страната паралелка "Бижутер“. Упражнението бе под ръководството на майстори бижутери на филигран от Берковица и се състоя по инициатива на Асоциацията "Фестивалите на България“ с председател г-жа Илияна Щерева-Иванова, по проект "Филигран: изкуство, традиция, занаят“, с подкрепата на Национален фонд  "Култура“.

В продължение на два дни, едни от най-изявените майстори на филигран - Стефан Стефчев, Албена Стефчева и Цеца Дамянова, показаха техники и инструменти, специфични за изработването на уникалните изделия от филигран.

Учениците имаха възможността сами да подготвят материала и да изработят изделие от филигран, с което се докоснаха до тънкостите на един загиващ за България занаят.

Филигранът е форма на сложна метална конструкция, използвана в бижутерията и други малки форми на металообработка. За да създадат наистина невероятни бижута, древните майстори са използвали много необичайни техники. Един от най-трудните начини за декориране е филигран, особено почитан в древна Русия. Филигранната техника на благородни метали се използват цветни комбинации с различни материали: скъпоценни и полускъпоценни камъни, емайл, сребро, стъкло и дърво.

Едни от най-изисканите и скъпи златарски произведения от епохата на Възраждането, се правели от чисто сребро и позлата с техника на ажурен филигран. Материалът, с който се работи в тази техника – изтеглени телени нишки и зърна, определя характера и структурата на филигранната украса.

В наши дни традициите на тази техника се пазят и използват именно в Берковица в кооперацията "Сувенири и бижутерия“. Кооперацията е основана през шестдесетте години на миналия век от Теодор Спасов, който е изучавал изкуството на филиграна в Чипровската школа.

Днес в кооперацията работят едва десет жени, които продължават да изработват изящни бижута и предмети, съчетавайки традиционни мотиви и модерен дизайн.

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивчанин измина 200 км, за да вземе инвалидната си количка
Тихомълком пуснаха новоасфалтираната улица "Д-р Георги Странски" ...
Изненади в листата на ГЕРБ - Пловдив за изборите на 9 юни
МВР с интересен ход след статията на Plovdiv24.bg за безобразията...
Паркинг на Kaufland в Пловдив става киносалон
Вълна от негодувание заради обява за продажба на къща за 100 000 ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).