Внимание, момичета! Чуете ли това - бягайте далече!

Автор: Мариана Панчева
Коментари (0)
16:43 / 03.07.2019
16501
360 милиарда лева - на толкова се изчислява годишният оборот от трафика на хора във всяка една от проявите му. Това стана ясно от специална пресконференция по проект за превенция на трафик с деца за сексуална експлоатация "Светулка - Освети мрака" на SOS Детски селища, организаторите проведоха и обучения на социални работници и приемни родители от Пловдив, които се запознаха с актуалните тенденции по проблема, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Цифрите от официалната статистика са само една малка чат от реалните случаи на трафик, може би в съотношение 1 на 10, обясни програмният директор на SOS Детски селища Димитрина Петрова. Така например според тази официална статистика през миналата година 155 лица са станали жертва на вътрешен трафик с цел развратни дейности, 154 - на външен трафик. Голяма част от пострадалите пък са се предоверили. 

Актуалната към момента схема е тази с любовника или т.н. от специалистите loverboy. Методът използва привлекателен младеж, близък до възрастта на жертвата, със скъпи дрехи, телефон, съблазнителен, манипулиращ. Насилникът създава емоционална връзка с жертвата си и бързо печели доверието й, тя започва да страни от близките си, развива зависимост. Тогава насилникът минава границата. Фразата, която трябва да заостри вниманието на влюбената девойка, е: "Задлъжнял съм, само ти можеш да ми помогнеш" и след това да помоли жертвата си да преспи с един "приятел", след това с още един и накрая я продава, разказаха психолозите. 

По думите им в риск по-лесно попадат уязвимите, бедните, преживяващи превратности в живота, но реално в риск може да е всеки - бременни жени, чиито деца в последствие да бъдат продадени; самотни възрастни хора; в схемата се включва и трафикът на органи. Но като цяло основната причина за попадане в лапите на трафика е бедността и стремежът за по-добър живот, по-добра работа зад граница. Модерните технологии също допринасят. Така например към момента около 9 години е възрастовата граница, до която средностатистическият родител може да упражни някакъв вид интернет контрол спрямо детето си. След това децата започват да изпреварват родителите си технологично и затова вербуването в интернет става все по-популярно и лесно.

"Трафикът е процес и когато едно дете е станало жертва - тогава вече е късно, целта е превенцията", подчертаха от SOS Детски селища. Затова са и настоящите обучения по проекта "Светулка". Неговата първа и основна цел е да научи децата какво е трафик на хора, какви са причините за него, как се случва, какви са последствията и най-важното - как малчуганите да се предпазят сами да не станат жертви. Проектът цели също да осигури на професионалистите, които работят с деца необходимите знания, умения и ресурси в превенцията на трафика, рехабилитацията на жертвите и повишаване информираността на децата.

В рамките му са разработени и обучителен модул, специален уеб сайт плюс онлайн приложение (ВИЖ на sos-svetulka.net), вече изпробвани сред 15 училища в цялата страна (включително и в Пловдив). Тестовете са обхванали 4610 деца от 4, 5, 6 и 7 клас. В момента се обобщават резултатите и мненията на учители и родители, а голямата идея е през септември от SOS Детски селища да дарят на министерството на образованието своя готов продукт.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Справедливост застигна шофьор на автобус в Пловдив
Собственици на масиви: Изкупуват ни черешите по 8 лв., в Пловдив ...
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
6 дни улица в Стария град е затрупана от самосрутила се къща


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).