Вендинг автомат за лекарства се появи в Пловдив

Автор: Цвети Тончева
Коментари (2)
09:23 / 19.04.2022
14628
Вендинг автомат за лекарства се появи в Пловдив на бул. "България“, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Срещу монети от него можете да си закупите всичко необходимо за първа и спешна помощ. Автоматът връща ресто.

От витрината се вижда, че можете да си закупите всякакви обезболяващи лекарства – срещу гърлобол, настинка, при болки в корема, срещу разстройство, лепенки за рани, мехлеми, презервативи и др.

Промените в Закона за лекарствените продукти в хуманитарната медицина бяха внесени в българския парламент още на 9 януари 2020 година, по времето на правителството на Бойко Борисов.

Тези промени предвиждаха създаването на филиали на аптеки в населени места с недостиг на такива. По време на второ четене в Комисията по здравеопазване, текстът за филиалите отпадна. По-късно стана ясно, че правителството е подкрепило проект за вендинг-апарати за лекарства, които да бъдат разположени в малките населени места из страната. В тях, обаче не могат да се продават лекарства с рецепта. Това може да става само във физически обект, какъвто е аптеката.

И въпреки, че първоначалните идеи бяха вендинг-машините да бъдат разположени най-вече в селата, където липсват аптеки, определено това е улеснение и за хората в големите градове като Пловдив. Такива машини отдавна се срещат в големите европейски градове.

Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Пловдив:
Опасен елемент притесни пловдивчанин
Честват 50 години от създаването на отделението по диализно лечен...
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).