В Пловдив започна работна среща за градско възстановяване и развитие

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:22 / 19.03.2013
2389
Национална работна среща за интегрираните планове за градско възстановяване и развитие се провежда в Пловдив, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Организатор на инициативата е Централният информационен и координационен офис (ЦИКО) към администрацията на Министерски съвет, а форумът се състои в залата на Общинския съвет в града. 

Основна тема на работната среща е "Интегрираните планове за градско възстановяване и развитие (ИПГВР) в контекста на новия програмен период 2014-2020 година. По време на информационното събитие бяха представени и възможности за финансиране по оперативните програми.

Във форума ще се включат експерти от управляващите органи на оперативните програми "Регионално развитие", "Наука и образование за интелигентен растеж", "Развитие на човешките ресурси", "Околна среда", както и на "Програма за развитие на селските региони".

За участие в работната среща са поканени представители на 67-те общини у нас, които изготвят такива интегрирани планове за градско развитие. Изграждане на атракционен комплекс на остров "Адата" и свързването му със северния бряг на р. Марица посредством нов пешеходен мост предвижда един от предложените проекти, които трябва да бъдат реализирани в рамките на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Пловдив (ИПГВР) до 2020 г. Предвижда се още реконструкция, изграждане на подпорни стени и социализация на коритото на реката, а ул. "Никола Войводов" да бъде тотално рехабилитирана.

Припомняме, че Проектът е част от зоната за въздействие, наречена "Първа градска част". Основните задачи, на които ИПГВР търси решение в тази зона, са интеграция на Аджисан махала, отварянето на територията й към Стария град чрез експониране на античния слой, изграждане на среда за социализация на малцинствените групи и "включване" на реката към ежедневието на хората.

В проект "Градски уют, традиция и пъстро разнообразие" се включва реконструкцията и социализация на междублокови пространства, зелени площи, детски площадки и улици в карето между булевардите "6-ти септември" , "Мария Луиза", "Източен" и ул. "Митрополит Панарет". Чрез приложение на слънчева енергия се предвижда подобряване на публичното осветление в Аджисан махала, реновирането на жилищните сгради в квартала ще става с включване в ремонтните дейности на местните обитатели.

"Нашият квартал - древен и вечен" включва възстановяване, озеленяване и социализация на "Източната порта" с прилежащите към нейната територия улици, алеи и паркинги. Тук влиза и изграждането на "Малката базилика", както и рехабилитацията на територията около "Понеделник пазар" чред нова настилка, озеленяване и паркинг.

Припомняме, че точно във връзка с ИПГВР до 2020 г.Община Пловдив може да усвои 500 млн.лв. еврофинансиране. Проектът за "Постигане на устойчиво развитие на гр. Пловдив чрез изработване на Интегриран план за градско възстановяване и развитие с времеви хоризонт - 2020г." се разработва по ОП "Регионално развитие" от едноименния консорциум, спечелели обявената обществена поръчка от общината за 680 000 лв. без ДДС. 

Изграждане на атракционен комплекс на остров "Адата" и свързването му със северния бряг на р. Марица посредством нов пешеходен мост предвижда един от предложените проекти, които трябва да бъдат реализирани в рамките на ИПГВР до 2020 г. Предвижда се още реконструкция, изграждане на подпорни стени и социализация на коритото на реката, а ул. "Никола Войводов" да бъде тотално рехабилитирана.

Проектът е част от зоната за въздействие, наречена "Първа градска част". Основните задачи, на които ИПГВР търси решение в тази зона, са интеграция на Аджисан махала, отварянето на територията й към Стария град чрез експониране на античния слой, изграждане на среда за социализация на малцинствените групи и "включване" на реката към ежедневието на хората.

В проект "Градски уют, традиция и пъстро разнообразие" се включва реконструкцията и социализация на междублокови пространства, зелени площи, детски площадки и улици в карето между булевардите "6-ти септември" , "Мария Луиза", "Източен"; и ул. "Митрополит Панарет". Чрез приложение на слънчева енергия се предвижда подобряване на публичното осветление в Аджисан махала, реновирането на жилищните сгради в квартала ще става с включване в ремонтните дейности на местните обитатели.

"Нашият квартал - древен и вечен" включва възстановяване, озеленяване и социализация на "Източната порта" с прилежащите към нейната територия улици, алеи и паркинги. Тук влиза и изграждането на "Малката базилика", както и рехабилитацията на територията около "Понеделник пазар" чред нова настилка, озеленяване и паркинг.

Отново във връзка с ИПГВР до 2020 г. Бетонният мост трябва да бъде съборен. Това се налага, тъй като с височина от 6 метра съоръжението не отговаря на новите стандарти за преминаване на влаковете, разясни преди време специално за репортер на сайта зам.-кметът Димитър Кацарски. Той обаче уточни, че това ще стане след изграждането на транспортния възел под Централна гара.


Виж коментарите (0)

Още по темата (24):
13.09.2017 Свалиха обществена поръчка за многомилионен проект в Пловдив
04.07.2017 Започва се многомилионното преобразяване на централна градска част
18.04.2017 В Пловдив правят Център за временно настаняване
25.01.2016 Кметът подписа първото споразумение за 80 милиона лева безвъзмездно европейско финансиране за Пловдив
12.01.2016 Милиони евросредства потичат към Пловдив още тази година!
15.10.2015 Библиотека и сцена на открито край Марица, нови паркове и детски градини в Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Справедливост застигна шофьор на автобус в Пловдив
Собственици на масиви: Изкупуват ни черешите по 8 лв., в Пловдив ...
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
6 дни улица в Стария град е затрупана от самосрутила се къща


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).