В Пловдив пристига луксозен атракционен влак с туристи от цял свят

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
07:25 / 08.10.2013
3700
Днес, 8-и октомври, в 18,43 ч. в Пловдив ще пристигне луксозният атракционен влак "Балкан Експрес 2013". Във влака ще пътуват около 200 туристи от цял свят, любители на атракционните пътувания с парни локомотиви. Атракционната композиция е съставена от четири пътнически ретро вагона и два вагон-ресторанта, произведени през 60-те години на XX век в Германия.

Пътуването на влака стартира на 3-и октомври от Германия, преминава за кратко през Австрия, Унгария и Сърбия и продължава с шестдневна обиколка из забележителностите на България. На територията на нашата страна влакът "Балкан Експрес 2013" ще се движи по маршрутите София - Лакатник - Червен бряг, Горна Оряховица - Стара Загора - Пловдив и Пловдив - Карлово - София. Луксозната композиция ще бъде теглена последователно от всички налични в движение парни локомотиви, собственост на "Холдинг БДЖ" ЕАД. Това са локомотивите от сериите 01.23, 05.01, 03.12 и 609.76.

В маршрута на туристите е включено и двудневно пътуване по единствената в България теснопътна линия между Септември и Добринище с парен локомотив и ретро вагони на националния железопътен превозвач. Освен забележителната природа и туристическите обекти, от особен интерес за чужденците е и богатото историческо наследство на "Холдинг БДЖ" ЕАД от възстановените за движение 4 парни локомотива. Според направени от тях проучвания, към настоящия момент България е единствената държава на Балканския полуостров с толкова много на брой работещи парни локомотиви.

Пътуването на любителите на ретро подвижния състав се организира от германската фирма "IGE Bahntouristik", която е собственик на луксозния ретро влак и специализира в подобни атракционни турове, "Холдинг БДЖ" ЕАД, както и българските туроператорски фирми "Тандем Травъл" и "Болкан Рейлуейс".

Атракционният тур ще бъде заснет от екип на немската телевизия SWR, който ще придружава влака "Балкан Експрес 2013", и ще се излъчи в няколко поредни издания на специализираното предаване "Железопътна романтика". Това ще бъде една добра възможност както за популяризирането на България като туристическа дестинация, така и за популяризиране на ретро подвижния състав, с който разполага националният железопътен превозвач.

От началото на годината до момента са реализирани 14 групови атракционни пътувания с парни локомотиви и ретро подвижен състав от композициите "Корона Експрес" и "Витоша Експрес". Атракционните пътувания се осъществяват по заявка на клиентите, които са предимно английски, американски, германски и австрийски туристи.


Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Пловдив:
Лиляната изпрати абитуриентите
Нов инцидент на мястото, на което стана фаталният сблъсък с джипа...
Станислав Цанов идва в Пловдив, говори и за лошите коментари
Шефът на КАТ Пловдив: Не съм гледал километража на джипа
Керана и още 13 млади пловдивчани с награди за 24 май
16 пъти шофьорът на джипа от бул. "Руски" е бил хващан в крачка


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).