В Пловдив обсъждат богомилите и техните наследници - българските феномени

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
14:33 / 02.02.2015
3776
На 5-ти февруари 2015 г. от 17 ч. в Балабановата къща в Пловдив Български център "Просветление", със съдействието на ОИ"Старинен Пловдив, организира среща-разговор на тема "Богомилите и техните наследници - българските феномени". Целите на сравнително скоро създадения център "Просветление" са популяризирането на изконното българско духовно наследство и неговата роля в социалните, културните и духовните процеси в Европа от древността до днес.

В програмата на настоящата среща са предвидени две лекции, които ще бъдат изнесени от проф. Дамян Попхристов и Христо Нанев. Лекцията на проф. Попхристов ще засегне въпроси като "кодът на Богомилите", техния девиз и верую - "Свобода, Равенство, Братство чрез Любовта" и значението им за духовния прогрес на Европа, за Ренесанса и Реформацията, за новата парадигма и за посланието им към техните наследници и българския народ.

Христо Нанев ще говори за някои безспорни български феномени като Слава Севрюкова дядо Влайчо и други.

И двамата участници в срещата са нестандартни личности - Дамян Попхристов, воден от вътрешните си ориентири и потребности, се установява отново в България, в Пловдив, след дългогодишната си успешна професионална кариера като преподавател в Нюйоркския университет и режисьор (той е първият българин, поставил пиеса на сцената на Бродуей).

Сега приоритетите му са други - завръщане към духовните български корени, един от които е богомилството, и техните съвременни измерения. Христо Нанев е известен със своите интереси към феноменалните човешки възможности, той посвещава няколко книги на Слава Севрюкова и дядо Влайчо, освен това самият той е помогнал на безчетно количество хора, чрез регресии да решат проблемите си като стигнат до своето вътрешно "аз" .

Програмата включва музикално изпълнение музикантите Йорданка Хаджийска (флейта) и Даниела Маринова (пиано), както и участие на деца от Формация за автентичен фолклор "Куклици", ОДК Пловдив, които ще представят ритуал за хляба. Входът е свободен.


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
Лиляната изпрати абитуриентите
Нов инцидент на мястото, на което стана фаталният сблъсък с джипа...
Станислав Цанов идва в Пловдив, говори и за лошите коментари
Шефът на КАТ Пловдив: Не съм гледал километража на джипа
Керана и още 13 млади пловдивчани с награди за 24 май
16 пъти шофьорът на джипа от бул. "Руски" е бил хващан в крачка


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).