Увеличава се броят на заболелите от вирусен менингит деца в Пловдивско

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:31 / 29.06.2012
2160
От края на месец май има завишаване на заболелите от вирусен менингит деца в Пловдивска област, като засегнати са предимно децата на възраст от 1 до 14 години. Това съобщи д-р Моника Троянчева от дирекция "Надзор на заразните болести" към Регионалната здравна инспекция. 

Тя уточни, че с вчерашните новоприети заболелите в момента са 45, като най-много деца са заразени в общините Пловдив, Кричим и Раковски. Половината от заразените в Пловдив са от квартал "Столипиново". Това най-вероятно е така нареченият летен грип, който е причинен от ентеровируси и е с преобладаваща неврологична симптоматика при всички хоспитализирани, каза д-р Троянчева. 

По думите й обществеността трябва да е добре информирана за съществуването на това заболяване и единственото, което се иска от гражданите е да навреме медицинска помощ. Това са типични за летния сезон вируси, а тяхното разпространение в Пловдивска област е малко по-рано, каза здравният специалист. Те се разпространяват по респираторен и по чревен механизъм, т.е имат двоен механизмът на предаването на инфекцията, с преобладаваща неврологичната симптоматика. В някои детски градини са установени единични случаи на менингит и в тази връзка персоналът е предупреден. 

Трябва да се спазва противоепидемичен режим и да се допускат деца със симптоми на респираторна или друга инфекция. Необходимо е и да се подържа необходимата чистота на помещенията и да се спазва хигиена. Това са противоепидемични мерки и не се налага поставяне под карантина на детските заведения, уточни д-р Торянчева. Контактните със заразеното с инфекция лице се наблюдават за период от 14 дни. 

Епидемиологичната обстановка в Пловдив и региона е нормална за сезона с изключение на завишения брой заболели от вирусен менингит, каза д-р Троянчева. Според нея тепърва ще има все по-чести сигнали за ухапвания от кърлежи, предвид валежите напоследък и времето, което е подходящо за излизане сред природата на открито при тревните площи. Чревните инфекции са в границите на нормалното за сезона, на този етап няма съобщения за хранителни натравяния.


Източник: Агенция "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдив изпревари Варна по население
"Смирненски" е непреходим! Шофьори: Изведнъж всичко спря, този пр...
Прокуратурата се самосезира заради мутренските изпълнения на буле...
81-годишен шофьор блъсна жена в Пловдив
Повдигат обвинение на шофьорката, ударила на пътя две момичета от...
НАП установи нарушение в детски център в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).