Университетската библиотека на ПУ "Паисий Хилендарски" се включва в XVII Маратон на четенето

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:11 / 15.04.2022
1573
Университетската библиотека на ПУ "Паисий Хилендарски“ ще вземе участие в Седемнадесетия маратон на четенето, като част от националната кампания "Походът на книгите“, съобщиха от висшето училище.

На 18 април (понеделник) от 15:00 часа в Централната университетска библиотека ас. Константин Ковачев ще прочете одата "Паисий“ от "Епопея на забравените“ на Иван Вазов и откъси от Паисиевата "История славянобългарска“. В четенето могат да се вземат участие всички желаещи.

2022 г. е особено важна за Пловдивския университет, тъй като най-голямото висше училище в Южна България ще отбележи редица важни годишнини, свързани с патрона му. Тази година се навършват:

 - 300 години от рождението на Паисий Хилендарски;

 - 260 години от завършването на епохалния  му труд "История славянобългарска“, поставил началото на нашето народностно съзряване, възраждането на българския дух и държавност и съхраняване на националното ни самосъзнание;

 - 60 години от канонизирането му за светец от Светия синод на Българската православна църква.

На своята 41-ва сесия Генералната конференция на ЮНЕСКО включва в Списъка на бележитите годишнини на световната организация за периода 2022-2023 г. 300-годишнината от рождението на нашия пръв историограф Паисий Хилендарски – авторът на "История славянобългарска“, с което показва своето отношение към живота и делото на първия български народен будител, духовник и основоположник на българското Възраждане.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Дърво е премазало кола след силната буря в Пловдивско
"Мерцедес" се заби в дърво в "Смирненски"
Млад мъж от "Столипиново" учи за зъболекар, иска да си отвори каб...
Пловдив изпревари Варна по население
"Смирненски" е непроходим! Шофьори: Изведнъж всичко спря, този пр...
Прокуратурата се самосезира заради мутренските изпълнения на буле...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).