Удължиха акция за кръводаряване заради опашка от желаещи

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
14:25 / 15.06.2012
1165
С повече от половин час удължиха доброволческата акция за кръводаряване в Пловдив. В последните минути се заформи мини опашка от желаещи да дарят животоспасяващата телесна течност. Кампанията във връзка с Международния ден на кръводарителя бе организирана от Областният съвет на Българския червен кръст - Пловдив и мол "Галерия Пловдив" със съдействието на Кръвния център. 

Двайсетина пловдивчани дариха кръв в специално пригодения за случая кабинет в мол "Галерия Пловдив" - зад стената за катерене, до магазин "Зора" и водния атракцион "BRINC BOLL". Общото събрано количество е около 10 литра. 

"Много сме доволни от резултатите", коментира ръководителят на медицинския екип д-р Цвета Салабашева, от отделение "Кръводаряване" в Центъра по трансфузионна хематология - Пловдив. Тя допълни, че бройката на дарителите е изключителна, като се има предвид, че мястото е нестандартно - желаещите трябва сами да дойдат. Обикновено медиците от Кръвния център отиват при кръводарителите - в предприятия, университети, фирми. 

Лекарите върнаха и хора, чийто здравни показатели не разрешават взимане на кръв. Мъж с операция на сърцето и момиче с по-нисък от нормата хемоглобин, си тръгнаха разочаровани, че не можаха да се включат в благородната кауза. 

Първа дари 450 милилитра кръв Донка Колева, арт мениджър на мол "Галерия Пловдив". "Сефтето" винаги е важно за това как ще протече акцията", коментираха медиците. 
 
"Със сигурност на някога ще помогна", бяха думите на Иван Павлов, един от дарителите, който дошъл да пазарува в мола и така разбрал за акцията. За да бъде в помощ на другите в кампанията се включи и репортерът от новинарския сайт PlovdivWeek Йоанна Гагова. В първия момент лекарите за малко да върнат слабото момиче, защото кръводарителят трябва да тежи минимум 50 кг. Въпреки, че надвишава само с 2 кг тази норма Йоанна дава кръв вече за 5-ти път. А 18-годишният Христо Манов за първи път се включи в подобна инициатива. 

Всички, които не са успели да дарят кръв на 14 юни, но искат да го направят, могат да сторят това всеки вторник и сряда от 9:00 до 15:00 часа в мобилната кола на Центъра по трансфузионна хематология, паркирана отстрани на Централна поща.

Виж коментарите (3)
Още новини от Новини от Пловдив:
Най-новото археологическо бижу на Пловдив се показа в целия си бл...
Не е "Столипиново", Центърът на Пловдив е, а от ОП "Чистота" подм...
Обрат! Обезщетение от 5 200 евро за Ральо Ралев!
Прокуратурата: Няма установено наличие на алкохол в кръвта на Кри...
Приятел на Кристиан: Трябваше ли по този начин да си научиш урока...
Затворът в Пловдив стана като хотел - бани, кухни, трапезарии


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).