Ученици от Математическата представят свои проекти в Синята къща

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:26 / 26.09.2014
1419
Бивши и настоящи ученици от
ОМГ "Акад. К. Попов":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
От 16:00 ч. днес ученици от ОМГ "Акад. Кирил Попов" ще представят в Синята къща два свои проекта, свързани с културно-историческото наследство.

Единият от проектите, който предстои да бъде представен, е Fast Track - интернет приложение, оптимизирано за мобилни устроива. Целта на този проект е каталогизиране на историческите обекти в Пловдив, предлагане на лесна и достъпна информация за тях, както и GPS опътвания чрез Google Maps. За повечето обекти в проекта авторите Кристиян Терзиев и Владимир Димов изработват и детайлни 3D модели.

Вторият проет на учениците от ОМГ "Акад. К.Попов" - Пловдив е "Виртуален музей", замислен от Симеон Марлоков, Ванина Божилова и Анна Иванова под мотото "Да се върнем отново в музеите". Този проект има за цел да даде въжможност за допир с културно-историческото наследство на Пловдив и да възроди интереса към неговата многовековка история. Така например, възтановката на РИМ - Пловдив позволява да влезем и да разгледаме залите и виртуално да бъдем завладяни от тях. 

Непосредствено след представянето на проектите, от 17:30 ч. в съседната Данчова къща (ул. "Арх. Христо Пеев" 2) ще се открие изложбата "Щрихи към творчеството на Георги Данчов - Зографина" . Проектът е на ГХГ - Пловдив и е посветен на 106 годишнината от смъртта на художника и представя както негови портретни творби (на княз Александър Батемберг, на Васил Левск, на Александър II, нa цар Иван Асен II, автопортрет), така също и негови стенописи (от Араповския манастир) и икони, създадени в по-ранен етап от неговия живот, гравюра "Свободна България". 

Едно от най-вълуващите събития в програмата на празниците предстои да се случи днес от 18:30 ч. - а именно откриването на V Есенно издание на МФ "Дни на музиката в Балабаовата къща". Поради неблагоприятните климатични условия концертът се премества в АУЛАТА на АМТИИ - Пловдив. 

Поради лошото време се измества и фолклорният концерт "Кристално чисто" с участието на Академичния ансамбъл на АМТИИ - ПЛОВДИВ. Концертът ще се състои от 19:00 ч. в Концертна зала - Пловдив. 

От специалната филмова програма от колекцията "Това е България", която културен център"Бялата къща" (ул. "Пълдин" 12) представя на пловдивчани за Празници на Стария град 2014 г. днес от 17:00 ч. е ред на "Духът на българите" - един филм за духовното изграждане на онази амалгама от светоусещане, толерантност и синхрон с природата, която е сполотявала хората по тази земя през вековете. Именно затова, макар и сплетен от езичество, християнство и всякакви мистични учения, огненият дух на българите продължава ярко да свети сред етническото пъстрило на Балканите.

Видеокаталогът "Това е България" е медиен проект на "Глобус Медия Груп", който дава възможност страната ни да стане част от общата европейска и световна история, да се заговори за нея с позитивна нагласа, да се популяризират и визуализират култура, история, бит и позитивните резултати на българите пред европейска и световна общност страната ни да се утвърди като част от глобалната медийна мрежа.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
За две седмици затварят възлово кръстовище в "Южен"
Пловдивчанин: 6 жертви и 5 тежко пострадали в този участък!
Пейков: Ако бях кмет на Пловдив, не бих допуснал на Альоша да се ...
Нова промяна в движението в "Западен", но за кратко
Зов за помощ! Калин отново има нужда от средства за животоспасява...
Адвокатката на барикадиралия се полицай: Опитал е да се обеси на ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).