Ученици дадоха идеи за нов живот на запустели места в града

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:04 / 18.03.2013
1599
С представяне на ученически разработки на тема "Да дадем нов живот на запустели места в града" в събота приключи проектът на Център за опит и идеи Salve "Активните млади за Пловдив", съфинансиран от Общинска фондация "Пловдив 2019". Представиха се девет проекта, разработени от ученици от 11-ти и 12-ти клас, участници в Модерна академия на изкуствата "Синдикат", програма "Модерно мислене".

Учениците бяха обучени на това какво означава проект, как се пише той, как се раждат идеи, как се работи в екип, как се формулират след това идеите, как се презентират. Групите бяха сформирани от ученици от различни училища - Английска, френска и руска гимназия, Математическа гимназия, Хуманитарна гимназия, Търговска гимназия, Частна гимназия "Стоян строй", СОУ "Паисий Хилендарски".

Учениците, по време на специални уъркшопове, идентифицираха сами девет места в Пловдив, за които предложиха нов живот - градинката на Бунарджика; подлезът преди тунела, посока Капана; Братската могила; бреговете на река Марица; Инфоцентърът до Пощата; Изоставената къща на ул. "Авксентий Велешки" 8; разкопките до Пощата; Таксим тепе; една неопределена сграда. Преди това те бяха обучени как да изготвят проекти, как да раждат идеи, как да работят в екип и как да презентират направеното от тях.

Реализацията на част от представените проекти е напълно възможна, отбелязапа гостите на събитието - Пенка Калинкова - член на управителния съвет на Общинска фондация "Пловдив 2019", Магдалена Герева, временно изпълняваща длъжността "Изпълнителен директор" на Общинска фондация "Пловдив 2019", общинският съветник Гичка Кърнева и главният експерт по озеленяване Маги Караколева.

Презентациите на учениците наложиха следните изводи за активните млади хора на Пловдив:

• Те харесват, обичат и се гордеят с Пловдив, считат, че сме длъжници на града и че в наши ръце е да го направим още по-красив
• Не искат да се руши, а да се даде нов живот /пример - Братската могила/
• Предлагат поставянето на информационни табели на достъпен език - нещо, което според тях липсва в Пловдив /пример - Форумът до Пощата, Братската могила/
• Искат да участват като доброволци в различни инициативи
• Вярват, че когато младите са въвлечени активно в подобни процеси, те ще ценят и пазят Пловдив

Ето и детайли на проектите:

Градинката на Бунарджика да се почисти, да се засадят нови растения, да се поставят уреди за стрийт фитнес и всичко това да стане с участието на ученици от близките училища - Професионалната гимназия по дървообработване и Търговската гимназия

Братската могила - да се почисти, върху нея да се постави подходяща база за рисуване, да се обяви конкурс за рисунка или графит, да се поставят информационни табели, да се използват ученици-доброволци като екскурзоводи.

Подлез преди Тунела посока Капана - да се почисти, да се премахнат ръждясалите метални релси и да се организира графити фест.

Изоставената къща на "Авксентий Велешки" 8 - да се създаде музей на епохите.

Туристически информационен център - място за събития и истинска информация.

Бреговете на река Марица - да се създаде изкуствен плаж, какъвто има във Франция, Англия и други европейски градове; да се предвидят атракции.

Една неопределена сграда - да се създаде място, където учениците безплатно да могат да показват талантите си.

Разкопките до Пощата /Античният форум/ - да се почисти и експонира, в близост да се създаде заведение с антична кухня, да се поставят информационни табели.

Къщата на Таксим тепе - да се създаде арт кафе, от което да се вижда прекрасната гледка на града.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Наситена с позитивни емоции атмосфера в Пловдив
"Бий чорбата по главата" ехтя по Главната на Пловдив
Почерня от полиция край булевард "Източен" в Пловдив
Дама: Тези двамата май си мериха инструментите - на кого е по-мал...
Последна информация за разпространението на коклюш в Пловдив и ре...
БСП Пловдив: Социализмът означава безплатно образование и здравео...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).