Техническият университет ще приеме китайски студенти

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:18 / 06.08.2014
1492
Бивши и настоящи студенти от
ТУ - София, филиал Пловдив:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Пловдивският филиал на Техническия университет има готовност да приеме на специализация и обучение китайски докторанти и студенти по специалности в инженерните науки. Това заяви проф. Михаил Петров - директор на филиала на Техническия университет, след работно посещение в рамките на делегацията, посетила в края на юни "Силиконовта долина на Китай" - град Шънджън.

Той очаква също, че през 2015 година тук ще могат да постъпят за редовно обучение и да придобият бакалавърска степен първите студенти по договор за сътрудничество между Политехниката на Шънджън и Техническия университет - София. Подписването на договора предстои в края на месец септември тази година. В Пловдивския филиал на Техническия университет вече има един дипломиран китайски инженер, припомниха си от ръководството на ВУЗ-а.

Според проф. Михаил Петров проектът за обучение на китайски студенти и докторанти е перспективен заради силния интерес на китайски инвеститори към новоизграждащата се Тракия икономическа зона край Пловдив. Китайските инвеститори имат подчертан интерес към усвояване на инженерни кадри от Технически университет София. А това е още една предпоставка за успешната реализация на все повече търсени инженери в областа на машиностроенето, електрониката, електротехниката, автоматиката, компютърните и комуникационните технологии. Имах възможност да видя подхода на Китай към заемане на нови пазарни позиции, коментира проф. Петров. В Shenzhen Industrial Higt-Tech Park например, дванадесетте индустриални зони гравитират около висшите учебни заведения. Иначе казано, китайската практика там е първо да създадат "индустрията" на специалистите и после да развият "индустрията" на високите технологии, заключи директорът на Техническия университет - филиал Пловдив.

През ноември 2014 година в Шънджън ще има изложение по висше образование, когато ще бъде учредена Федерация на университетите от побратимените градове Пловдив и Шънджън. Техническият университет има заявена готовност да се присъедини към тази федерация, за да обучава китайски студенти и докторанти по технически науки, заяви проф. Михаил Петров.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Препродажбата на билети продължава
30 индийци ще карат градски автобуси в Пловдив, дават им жилища и...
Няколко въпроса след фаталната катастрофа на булевард "Руски"
В западната част на Пловдив: Вдигат му чистачките, но не му пука
Историческо богослужение на митрополит Николай в Дубай
Как оцеля последното лятно кино в Пловдив?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).