Спрял ток не попречи на паметна операция в Пловдив!

Автор: Цвети Тончева
Коментари (0)
12:19 / 20.08.2021
4402
Паметна операция в историята на Клиниката по ортопедия на УМБАЛ “Св. Георги", предаде репортер на Plovdiv24.bg.  Тя бе извършена на 60-годишен мъж с тумор на раменната става на лява ръка, съобщи на брифинг началникът на клиниката проф. д-р Владимир Ставрев.

“Извършен е един подвиг. Премахнато е напреднало туморно образование, тежко 1,5 кг от рамото на пациент. Постижението е голямо и заслужава адмирации. Това е убедителен пример, че медицината върви напред, ведно с практиката и науката. Това сериозно постижение в клиничен аспект не трябва да се популяризира само пред медиите, а и научната общност в страната и света трябва да разбере за него, това е практически подвиг", единодушни са ортопедите от УМБАЛ “Св. Георги". Според тях този случай ще обогати чувствително литературата, свързана с тумори и радикалното лечение с органосъхраняваща операция.

Любопитното е, че по време на уникалната операция спира токът и от автоматичен е трябвало да се премине на ръчен режим на работа. Благодарение на факта, че болницата има автономно захранване, което сработва след 7 секунди, операцията е била продължена успешно, но лекарите е трябвало да преминат и през този рисков фактор. Пациентът е бил обдишван на ръка, докато се рестартира апарата. Операцията е продължила 6 часа. Мъжът се е възстановявал три дни в Клиника по анестезиология. След цялостното премахване на тумора е напълно възстановена функцията на рамото и максимално е запазено качеството на живот на мъжа. В миналото при такива операции на тумор се е премахвала ръката. За първи път в България се поставя реверсивна туморна протеза и е извършена органоспасяваща операция.

Подобна операция в света струва много пари. Тази по ценоразпис на болницата е струвала 6500 лева. “Ние сме се старали хем да е от най-нова генерация протезата, хем да е от най-новите", отбеляза д-р Владимир Ставрев. Той добави, че една година на мъжа не са могли да му поставят точна диагноза. Подобна операция не може да се извърши в малка болница. Тези операция се правят само в трето ниво болници. Усложненията могат да бъдат сериозни при такива операции. Ето защо са важни след оперативните грижи и зависи и от придружаващите заболявания на пациента. Важно е и след оперативното обезболяване на тези операции. “Пациентът имаше проблеми след оперативни, но бяха решени и се надяваме на добро възстановяване, което ще продължи дълго време", казаха още ортопедите.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Патрулка не спря на "Стоп", пострадаха полицайка и шофьорка
Отбелязаха 50 години от създаването на отделението по диализно ле...
След статия на Plovdiv24.bg премахнаха грозни и незаконни реклами...
Много грозна история с възрастна жена пред "Кауфланд"
Проверяват изба "Дядо Пламен" за фалшив алкохол
Свържете се с най-добрите професионалисти в Пловдив - Представяме...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).