ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Славчо Атанасов: Пловдивчани да преценят струва ли си да вземем отново софийски боклук
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:55 / 29.08.2009Коментари (0)3536
© Plovdiv24.bg
"На сметището в Цалапица, докато аз съм кмет, няма да се депонират чужди отпадъци. Аз няма да се поддам на натиск, такъв ми беше оказван, но, както знаете, нито една бала софийски отпадъци не е пристигнала тук." /Славчо Атанасов, 10.09.2008 г./

Темата за софийския боклук отново припари на пловдивчани: след преговори с правителството кметът кандиса да приеме на сметището в Цалапица нови сто хиляди тона. Преди година категорично отказа на министър Меглена Плугчиева, без да се трогне от възможните европейски санкции за страната. Сега отстъпи пред заместник-министър Евдокия Манева.

Макар и представена в бонбонено-розово от Славчо Атанасов и Иван Тотев на съвместната им пресконференция в понеделник като една изключителна сделка, срещу която Пловдив ще получи около трийсет милиона лева, тя разбуни духовете /най-вече по адрес на кмета/: уж се кле, а се продаде... Така ли е наистина се опита да избистри Plovdiv24.bg.


- Господин Атанасов, нали се клехте?

- Да, клех се... Но си спомнете и уточнението: казах, че няма да приема нито един тон софийски отпадъци, защото не се знаеше дали заводът в Шишманци ще заработи. Той вече е сто процента готов, готово е и комплексното разрешително. Ще обхваща изцяло не само пловдивския боклук, а и на още пет-шест съседни общини. Ситуацията вече е друга и няма пречка да не помогнем на София, като приемем сто хиляди тона нейни отпадъци. Пловдив вече е напълно обезопасен откъм екологични проблеми.

- Нали нямаше повече място на сметището, а и трябваше да има буфер, който да приеме пловдивския боклук, ако в завода се случи авария?

- Нямаше, но вече ще има. Правителството пое твърдия ангажимент да вложи около десет милиона лева за рекултивиране на сметището. От четиристотин и седемнайсет хиляди тона към средата на август капацитетът ще нарасне с милион и двеста хиляди тона. Тази проектна готовност съществува още от построяването му, но липсваше съответното министерско разрешение. Със своя завод и разширеното сметище Пловдив ще може да помага на много други общини, които ще си плащат. И ако таксата за тон отпадъци в Цалапица сега е четиринайсет лева за тон, то, прилагайки европейските изисквания при депонирането на смет, догодина ще стане близо трийсет лева, колкото струва и преработката в Шишманци. Нима това не е полезна за общината договорка? А като добавим и четиринайсетте и половина милиона за "Модър-Царевец"? И още четири милиона и триста хиляди за почистване на коритото на Марица?

- Не трябваше ли парите за пътния възел между районите "Южен" и "Западен" да дойдат от предишната сделка със столичния боклук?

- В последния момент бившият финансов министър Пламен Орешарски пренасочи парите към пълното завършване на бул. "България". Той винаги ми е казвал: "Кмете, ти не гледай обектите, а гледай общата стойност на парите."

- Но бул. "България" като част от републиканската пътна мрежа не си ли е грижа на държавата?

- Републиканска пътна мрежа? Да... Само че колко години държавата не го правеше този булевард? Предшественикът ми Иван Чомаков се канеше да му сложи дори една информационна табела, на която да пише, че е републикански, а не общински път. Защото държавата не даваше пари. Ходиш, молиш се... Като решат да не ти дадат пари, не ти дават. Това е. Пък се оплаквай на арменския поп, ако щеш... Чомаков постигна каквото можа. Макар и републиканска пътна мрежа, според подписаното от него споразумение половината от реконструкцията на "България" се реализира от общината. Аз съм длъжен да спазвам споразумението.

- Издължи ли се бившето правителство към Пловдив за предишния софийски боклук?

- До стотинка, че дори и повече. Според договора трябваше да ни дадат четиридесет и седем милиона и седемстотин хиляди лева, а получихме петдесет милиона осемстотин осемдесет и четири хиляди. Всичко е изплатено. Нека пловдивчани добре преценят струва ли си да приемем - при положение, че екологията ни никак не е застрашена и имаме възможности, да приемем тези сто хиляди тона.

Макар и поел ангажимент, решението дали Пловдив да приеме новите столични бали, за които, ако останат в София, след три месеца България ще плаща по петдесет хиляди евро санкции дневно, ще вземе Общинският съвет. Идния четвъртък своето мнение ще могат да изкажат всички граждани на обществено обсъждане с участието на заместник-министър Евдокия Манева.

Междувременно областният управител Иван Тотев, който заедно с кмета участва в преговорите с правителството, в екслузивно и обширно интервю за Plovdiv24.bg през седмицата също определи договорката като добра. Само след няколко месеца - предупреди той, ще влезе в сила закон, според който десет на сто от всяко депо за отпадъци ще бъде на разположение на държавата. "Тогава нямаше да получим нито един лев, а само боклук", подчерта Тотев.



Още по темата: общо новини по темата: 152
28.11.2013 »
30.11.2012 »
28.11.2012 »
28.11.2012 »
26.11.2012 »
13.11.2012 »
предишна страница [ 1/26 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Детско-юношески футбол
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Български национален отбор по футбол
Тежко ПТП с жертви на бул. "Руски" в Пловдив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: