Ситуацията в пловдивския "Либхер" стигна до най-големия шеф на компанията!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (37)
13:25 / 03.05.2022
57925
По повод писмо на КТ "Подкрепа" до Световната и Европейска индустриални федерации за случващото се в "Либхер" до Пловдив, от синдиката изпратиха на Plovdiv24.bg тяхното писмо до собственика на Либхер-Хаусгерете Марица" ЕООД, гр.Пловдив г-н Вили Либхер.

Публикуваме го без редакторска намеса:

В навечерието на Международния ден на труда IndustriALL Global Union и IndustriAll European Trade Union призовават Liebherr-International AG да зачита основните права на работещите в България:

Уважаеми г-н Вили Либхер,

Пишем това писмо до Вас от името на IndustriALL Global Union и IndustriAll European Trade Union – и двете организации представляват работещите в минната индустрия, енергетиката, и преработваща промишленост в цял свят.

Призоваваме Liebherr-International AG да се намеси незабавно в дъщерното си дружество "Либхер-Хаусгерете Марица“ ЕООД в Пловдив, България, за да гарантира пълното зачитане на основните трудови права в предприятието.

Обърнете внимание, че Синдикалната федерация на машиностроителите и металоработниците при Конфедерация на труда "Подкрепа“ (СФММ, КТ“ПОДКРЕПА“) членува и в двете наши организации.

Шокирани сме да научим, че Вашето местно ръководство действа в нарушение на националното трудово законодателство и ключовите международни трудови стандарти, включително Конвенция № 87 за свободата на сдружаване и закрила на правото на организиране и Конвенция № 98 за правото на организиране и на колективно договаряне на Международната организация на труда (МОТ).

Ръководството на "Либхер-Хаусгерете Марица“ ЕООД не признава синдикалната структура и не отговаря на искането на синдиката за участие в колективни преговори.

Освен това компанията е забранила на лидера на СФММ (КТ “Подкрепа“) достъп до работното му място, а синдикалните членове са принудени да се съгласят с "доброволно" прекратяване на трудовия си договор под пряка заплаха от дисциплинарно уволнение.

Ето защо IndustriALL Global Union и IndustriAll European Trade Union призовават Liebherr-International AG да въздейства върху дъщерното си дружество "Либхер-Хаусгерете Марица“ ЕООД в Пловдив, за да гарантира незабавно започване на преговорите за колективно договаряне, да сложи край на преследването и тормоза над синдикалните членове и да установи разумен социален диалог, който трябва да доведе до достойни и справедливи условия на труд за работещите в "Либхер-Хаусгерете Марица“ ЕООД.

Надяваме се, че ще обърнете внимание на ситуацията максимално спешно и очакваме Вашия своевременен отговор.

Виж коментарите (37)

Още по темата (24):
10.05.2022 "Либхер" с остра позиция заради синдикат "Подкрепа"
10.05.2022 "Подкрепа": Този е пребил нашия човек
09.05.2022 10 удара в главата и челюстта на Божидар Матеев
09.05.2022 "Подкрепа": Пребиха нашия човек в "Либхер"!
07.05.2022 Депутат пита министър за ситуацията в пловдивския "Либхер"
28.04.2022 Тревога: Работодатели вече използват положението с бежанците и заменят български работници с други
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона
Снимка показва как е изглеждала Главната на Пловдив, когато по не...
Даваме 78 000 лева за близо 100 химически тоалетни в Пловдив
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).