"Сценични кадри" пренесоха Венецианския карнавал в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:25 / 20.06.2012
2462
"Тази година имаме един силен випуск дипломници, повечето са с оценка много добър и отличен". Добрата новина съобщи г-жа Емилия Арабаджиева, дългогодишен директор на единствената в България и на Балканите Национална гимназия за сценични и екранни изкуства (НГСЕИ) - Пловдив. 

Вчера нейните възпитаници демонстрираха своя талант и умения като актьори, гримьор-перукери и художник - декоратори в изложбената зала на мол "Галерия Пловдив". 

Първи на импровизираната сцена с кратко дефиле представиха дипломните си работи дванадесетокласниците от специалност "Театрален грим и перуки". 8-те зрелостници "заразиха" Пловдив с атмосферата на Венеция. Облеклото, перуките, грима, маските на моделите бяха подчинени на темата "Венециански карнавал". Някои от зрелостниците, като Мартина Колева, например, освен грима и перуките, бяха изготвили сами и шапките, маските, а с частичен бодиарт добавиха аксесоари като ръкавица. 

"Групата е от 8 завършващи, 60 процента, от които са готови гримьор -перукери и могат да работят в театъра и киното", даде своята оценка г-жа Емилия Арабаджиева. Тя искрено аплодираше, заедно с останалата публика, и актьорите десетокласници, които изпълниха с много настроение лични етюди - пластични, само на музика, без говор. 

Според директорката 90 на сто от децата випуск 2012 в специалност "Театрален, кино и телевизионен декор" чудесно се справят с всякакъв вид задачи. През годината те са работили по поръчки на малки театрални колективи, както и на професионални трупи. Сега представиха в изложбената зала на мол "Галерия Пловдив" копия на ренесансови портрети на немския художник Ханс Холбайн, копия на стари географски карти, фризове от египетска гробница, пластични икони. 

Според Емилия Арабаджиева 8-те зрелостници са готови за художник - декоратор - да творят театрална живопис, пластика и бутафория. Повечето от тях обаче първо ще кандидатстват във висше учебно заведение. Кирил Диков, например, който завършва 12-ти клас специалност "Декор", е решил да си опита късмета в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. Освен, че рисува, той свири и на китара. "Това образование ни дава възможност директно да работим в театър и кино продукции", отговаря Кирил на въпроса какво ще прави ако не го приемат. 

"40 процента от завършилите "Сценични кадри" намират реализация в посока приложно изкуство - телевизия, кино, куклени и драматични театри", цитира статистиката г-жа Арабаджиева. 60 процента продължават във висше учебно заведение. 

"Надяваме се да имаме повече кандидати за НГСЕИ тази година, за да подберем наистина талантливи деца", настройва се вече на кандидатска вълна г-жа Арабаджиева.

А всичко сътворено от випуск 2012 на "Сценични кадри" - кукли, картини, икони, маски, карти, пловдивчани ще могат да разгледат в изложбената зала на мол "Галерия Пловдив" до края на лятото.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Не е "Столипиново", Центърът на Пловдив е, а от ОП "Чистота" подм...
Обрат! Обезщетение от 5 200 евро за Ральо Ралев!
Прокуратурата: Няма установено наличие на алкохол в кръвта на Кри...
Приятел на Кристиан: Трябваше ли по този начин да си научиш урока...
Затворът в Пловдив стана като хотел - бани, кухни, трапезарии
Интересни рокади в пловдивската прокуратура


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).