С лекция на Соломон Паси ПУ открива "Европейска нощ на учените 2013"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:03 / 25.09.2013
3043
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Бивши и настоящи студенти от
УХТ:
виж още
Бивши и настоящи студенти от
МУ - Пловдив:
виж още
Бивши и настоящи студенти от
АМТИИ:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
С лекция на д-р Соломон Паси стартира на 27 септември в ПУ "Паисий Хилендарски" Нощта на учените. Гостуването на президента на Атлантическия клуб в България и всички останали прояви в този ден са посветени на Европейската година на гражданите. Д-р Паси ще изнесе лекцията си "Европа, технологии, демокрация" от 17:00 до 18:00 ч. в зала "КОМПАС" на Ректората на ПУ "Паисий Хилендарски". Гостът ще говори за техническия прогрес като основен инструмент на демократизацията.

Това съобщиха днес по време на пресконференция за събитието доц. д-р Петя Бъркалова и Весела Казашка координатори на проекта за висшето училище.

През 2013 г. Пловдивският университет традиционно се включи в провеждащата се по едно и също време в цяла Европа "Европейска нощ на учените 2013" - K-TRIO (Researchers in Knowledge Тriangle, Учените в триъгълника на знанието). Събитието се организира за девета поредна година в България и се осъществява с финансовата подкрепа на Европейската комисия по Седма рамкова програма за научни изследвания и технологично развитие, подпрограма "Хора".

ПУ "Паисий Хилендарски" е част от консорциум участници, сред които са Нов български университет, Клуб "Млади таланти", Медицински университет - Пловдив, Департамент за информация и повишаване квалификацията на учителите към Тракийски университет - Стара Загора, Русенски университет "Ангел Кънчев". Програмата на Европейската нощ на учените 2013 се изпълнява с подкрепата на редица организации на национално и местно равнище като Съюза на учените в България, Българската академия на науките, АМТИИ, УХТ, Списание "Наука" и др.

През изминалите години стремежът на екипа бе да насочи общественото внимание към различни области на науката. През 2006 г. акцентът бе върху физиката и технологиите, 2007 г. бяха на фокус археологията и историята, а през 2008 г. - биологията, химията и екологията. Астрономията бе представена през 2009 г., връзката между бизнеса и университетите - през 2010 г., жените в науката, химията и технологиите - през 2011 г. 2012 г. бе посветена на активното дълголетие и солидарността между поколенията, науката и иновациите за по-добър живот.

Целта на проявите през 2013 г. е пред обществеността да се разкрият различни страни на живота и работата на учените и ролята им в триъгълника на знанието, опрян върху наука, образование и икономика, обясни доц. д-р Петя Бъркалова. Тя уточни, че предвидените активности са насочени към хора от всички възрастови групи, пол и професии, към учените от университетите в града.

В тон с Европейската година на гражданите акцентът е "да знаем правата си", защото 500-милионна Европа не принадлежи нито на брюкселската бюрокрация, нито на безразличните. Да се научим да говорим открито и за бъдещето на Европейския съюз, да осъзнаем какво е неговото политическо и икономическо бъдеще и къде е мястото на науката и образованието в това бъдеще.

"Като продължение на дейностите от предишните години пловдивските висши училища отново обединиха усилията и желанието си да бъдат заедно в Европейската нощ на учените. Преподаватели и студенти от Пловдивския университет, Медицински университет - Пловдив, УХТ и АМТИИ ще празнуват заедно. По утвърдена вече традиция, пловдивчани ще бъдат навигирани със специално изработена "Пътна карта", в която ще са описани събитията, часът и мястото на провеждането им", разказа Весела Казашка.

ПУ "Паисий Хилендарски" в партньорство с АМТИИ предвижда провеждане на Студентска конференция на тема "Семестрите в Европа и кредитите за равенството". Тя ще се проведе в зала "КОМПАС" на Ректората на ПУ "Паисий Хилендарски" на ул. "Цар Асен" №24. Студентите, участвали в програмата за академична мобилност "Еразъм", подпомогнати от преподаватели и университетски координатори, ще представят впечатленията и идеите си от следването си в различни университетски градове в Европа: Гент, Берлин, Париж, Прага, Атина и др.

Националният фотоконкурс на тема "В люлката на цивилизацията. Моят поглед към Европа" е събрал над 1800 гласа. Съревнованието бе обявено от екипа на проекта и проведено във Фейсбук, като първите 20 любителски фотографии, получили най-много гласове, оформят изложба. Фотоизложбата ще бъде показана пред академичната общност и гражданите на Пловдив от 23 до 29 септември в западния двор на Ректората на Пловдивския университет.

В традиционния "Европейски кът" и тази година ще бъдат подредени информационни материали от проекти на университетски учени, свързани със съвременните технологии и приложението им в ежедневието, както и с участието на преподавателите от Пловдивския университет в научни разработки. От 18.00 часа в кабинет 315 (лаборатория DIPSEIL) на Пловдивски университет "Паисий Хилендарски" ще се проведе демонстрация на отдалечено управление на учебен макет в лаборатория по "Безжични комуникации" към катедра ЕКИТ. Демонстрацията ще се осъществи в рамките на "Нощта на учените" със студенти от магистърската специалност "Инженер по информационни и комуникационни системи" от Факултет "Физика и инженерни технологии".

В рамките на съвместната програма на ПУ "Паисий Хилендарски" е включена и дискусията "Правата ни като граждани на Европа". В нея ще се обсъждат въпроси като кой и къде създава европейските закони, знаем ли правата си на граждани на Европейския съюз, какво е съдържанието на Европейската харта за изследователи, кодексите и произтичащите норми на поведение.

Гвоздеят на програмата за поредна година е забавен - концерт на Римския стадион под надслов "Музикално пътешествие из Европа". За гражданите на Пловдив е предвиден дансинг под звуците на унгарски чардаш, виенски валс, испанско фламенко, френски шансон, гръцко сиртаки и музикална изненада в неравноделни ритми за финал.

В Медицинския университет Нощта на учените стартира в късния следобeд - 16:00 часа в Аудиторния комплекс на бул. "Васил Априлов" №15А. Награда на ректора ще бъде връчена на най-добър утвърден изследовател и на млад учен. Ще бъде представено пред публика и изданието "Научни пътеписи - видяно и преживяно", което включва есета и пътеписи на студенти и преподаватели, участвали в академична мобилност.

За тези, които не се страхуват да бъдат в светлината на прожекторите и да защитят своята теза пред широка аудитория е дебатът "Европа, Америка или Азия - по-доброто място за наука и обучение?", с включун куиз между три отбора от преподаватели и студенти. Те ще са формирани на географски принцип и в състава им ще влизат утвърден учен, млад учен или докторант и студент. Медиците са подготвили още благотворителен базар и градинско парти, на които ще бъдат подредени изложби с колекции и ще се проведе разпродажба на кулинарни изделия и сувенири, изработени от учени и студенти.

Програмата в Университет по хранителни технологии ще стартира с презентация на тема "Въведение в тайните на науката за храните". По-късно ще бъде представена книгата "Етеричните масла в кулинарията", написана от студенти от УХТ. Млади изследователи ще разкажат за употребата на етеричните масла в кулинарната технология, паралелно с презентацията им от 16:30 ч. в Аула "Милен Бешков" в Ректората е организирана е и дегустация на ястия, създадени от студенти. Второ дегустаторско събитие е коктейлът, посветен на темата "Тайните на традиционните храни и напитки". Той ще стартира в 19:30 ч. в учебния ресторант "Мартин Радклиф" и фоайето на Ректората на УХТ.


Виж коментарите (0)

Още по темата (8):
27.09.2013 Днес започва "Европейска нощ на учените 2013"
27.09.2013 УХТ разкрива тайните на науката за храните в Нощта на учените
26.09.2013 УХТ разкрива тайните на науката за храните в Нощта на учените
25.09.2013 Представят програмата за "Европейска нощ на учените 2013"
24.09.2013 Представят програмата за "Европейска нощ на учените 2013"
28.08.2013 Фотоконкурс по повод Европейската нощ на учените
Още новини от Новини от Пловдив:
Най-новото археологическо бижу на Пловдив се показа в целия си бл...
Не е "Столипиново", Центърът на Пловдив е, а от ОП "Чистота" подм...
Обрат! Обезщетение от 5 200 евро за Ральо Ралев!
Прокуратурата: Няма установено наличие на алкохол в кръвта на Кри...
Приятел на Кристиан: Трябваше ли по този начин да си научиш урока...
Затворът в Пловдив стана като хотел - бани, кухни, трапезарии


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).