Рязко са се покачили цените на млечните продукти в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
10:40 / 03.10.2013
2114
Цените на млечните продукти в Пловдив са се покачили рязко. Сиренето в големите търговски вериги се предлага с близо 1.5 лева повече. Цената на килограм краве сирене, което досега се е продавало за 5.50 лв., струва около 7.00 лева за килограм, кашкавалът - над 12 лева за кг. 

Всички млечни продукти действително са с корекция на цените нагоре, каза Боряна Дочева, член на УС на Асоциацията на млекопроизводителите. Най-малка е корекцията при цената на млякото, уточни тя. Увеличението се прави нагоре по веригата, категорична е Дочева. 

"Но е факт, че намаля и количеството на млякото. Тази година сушата рязко се отрази на животните. Ако не завали площите трудно ще бъдат обработени", добави Дочева. 

В момента изкупната цена на млякото също е с 5 стотинки по-висока. Това е така, защото при мандрите също се усеща недостигът на мляко. Млекопроизводителите у нас разполагат с информация, че млякото, което се вкарва отвън, също е с корекция на цената нагоре. По думите на Дочева има и много други фактори, които влияят за увеличението на цената на млечните продукти. 

Според млекопроизводителите трябва са се направи стратегия за този сектор. Без нея хората ще плащат все по-скъпи продукти, а производителите ще взимат все по-малко за труда си. Така секторът няма да оцелее, добави Боряна Дочева.
 
В момента млекопроизводителите са притеснени от това, че няма никакво развитие по темата с кредитите, отпуснати от Фонд "Земеделие" за изхранване и запазване на стадата. Те продължават с разсрочванията. Предстои им внасяне по лихвите на кредитите. 

"Родните млекопроизводители очакват да се сбъдне обещанието на министъра на земеделието Димитър Греков на 16 октомври да има плащане за глава животно. Дано това се случи, защото ситуацията е сложна", каза още Дочева.


Източник: радио "Фокус"

Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Пловдив:
Изборният ден в Пловдив завърши без сериозни инциденти
Тестваха с дрегер членовете на изборна секция в Пловдив заради си...
Пловдивчанин: Този е професионалист
Едва 20 % от гласоподавателите в Пловдив отидоха до урните към 16...
Изборният ден в Пловдив протича спокойно и без напрежение
Домашно куче умря в страшни мъки, след като яде салам с отрова на...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).