Ромите от Куклен искат да работят по проекти, вместо да взимат пари от трудовата борса

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
17:13 / 05.12.2012
2586
Ромите в Куклен масово предпочитат да работят и да взимат своите възнаграждения по проекти, вместо да получават наготово пари от трудовата борса или други социални помощи. Близо 200 роми от региона досега са били ангажирани с работни места по схемите "Развитие" и "Ново начало - от образование към заетост" по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Това обяви Албена Костадинова, председател на Управителния съвет на Социална фондация "Инди-Рома 97" по време на информационен семинар "ДА създаване заедно", организиран и проведен от Областен информационен център - Пловдив при добър интерес в Куклен днес.

Костадинова допълни, че над 80% от завършилите обучения по проекти безработни роми вече са намерили постоянна работа и успешна реализация. 

По време на семинара активната работа на Социална фондация "Рома-Инди97" по проекти с европейско финансиране, бе дадена като добра практика. Организацията е насочила в момента усилията си към професионалното обучение предимно на етнически групи. Фондацията е изградила с помощта на европрограми Център за обществена подкрепа и Център за обучение по занаяти, а съвместно с община Марица започват работа по проект за образователна интеграция. 

Ощина Куклен работи по 3 проекта на обща стойност 1 836 152 лева. Те са по оперативна програма "Регионално развитие", бе подчертано по време на дискусиите. По същата програма наскоро е приключил успешно проектът ,,Укрепване на свлачищен участък на общински път Куклен - Манастир ,,Св. Св. Козма и Дамян" - с. Гълъбово при km 5+839". 

Сред темите на семинара бяха приоритетите на Кохезионна политика на ЕС и оперативните програми в България за периода 2014 - 2020 година, както и 10-годишната стратегия за икономически, социален и интелигентен растеж "Европа 2020". 

След информационното събитие експертите от ОИЦ проведоха индивидуални срещи със заинтересовани граждани, представители на професионалното образование и бизнеса. Безработни бяха насочени за кандидатстване по схеми "Подкрепа за заетост", "Ново начало - от образование към заетост", "Ново работно място" и др. към Дирекция "Бюро по труда", финансирани по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

Областен информационен център - Пловдив е част от мрежата от 28 информационни центъра за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, изградени с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Техническа помощ", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. ОИЦ - Пловдив работи в рамките на проект № BG161РО002-3.3.02-00021-С0001.


Виж коментарите (3)
Още новини от Новини от Пловдив:
Събитие за зелен лайфстайл събира хора, каузи и отговорни бизнеси...
Арестуваха младеж, буйствал в затворен жилищен комплекс в Пловдив...
Борислав Инчев към кмета: Трябват решителни мерки срещу нарушения...
Приеха отчета на програмата за въздуха без кмета и ресорни замест...
Свидетелка спъна делото срещу бившия полицай, убил баба си от бой...
Катастрофа на пътя Пловдив-Карлово, загинала е жена


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).