Ресторантьори се заканиха: Вадим пепелниците и блокираме пътища!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (148)
10:21 / 06.12.2012
16589
"Вчера се проведе среща между представители на Асоциацията на собствениците на заведения от цялата страна и Министерството на здравеопазването. Искрено се надяваме пълната забрана за пушене на закрито да бъде отменена. В противен случай предвиждаме гражданско неподчинение. Засега обаче управляващите не са поели никакъв конкретен ангажимент." Това заяви за Plovdiv24.bg Димитър Лукарев, председател на Асоциацията в Пловдив.

"На тази среща бяха представени всички окръжни градове. Според нас има две положения - или да има облекчения, или да затворим заведенията. Конкретен ангажимент от управляващите обаче няма. В понеделник ще се срещнем с парламентарно представените политически партии в Народното събрание, за да представим своите искания. Надяваме се до 20 декември промените в наредбата да бъдат вкарани за гласуване. Ако видим, че нещата не вървят, още от 15-и обявяваме гражданско неподчинение. За това са уведомени областни управители, кметове на населени места, полицейски инспектори, както и районните здравни инспекции. 

Неподчинението включва следните мерки: във всички заведения ще изкараме пепелници и ще нарушаваме забраната. Ако последват много актове, предвиждаме и други действия, включително блокиране на пътни артерии", поясни за нашия сайт Лукарев.

От думите му преди време стана ясно, че от влизането в сила на тази забрана досега в Пловдив има направени 126 акта за нейното нарушаване, 46 фалирали заведения, а 500 души персонал вече е на трудовата борса.

Искането на ресторантьорите е ясно - отмяна на пълната забрана за пушене на закрито и връщане към старата форма, тоест в заведенията да има зали за пушачи и за непушачи.

За целта Асоциацията на собствениците на заведения в Пловдив разпространи специална декларация до институциите в Пловдив. Тя гласи следното (публикуваме я без никаква редакторска намеса):

С голямо притеснение отбелязахме, че в общественото пространство тенденциозно и умишлено се налага отрицателно мнение, петни се достойнството ни и се внушава, че собствениците на заведения в България, изпълнявайки своята дейност, са водени единствено от личните си интереси, не спазват законите и нарушават интересите на потребителите. Вменява се, че собствениците на заведения подкрепят и одобряват тютюнопушенето.

Ние не предлагаме, нито продаваме цигари, пури и др. подобни, което не ни прави финансово зависими от реализирането и обема на продажби на тези продукти. Но 70 % от нашите клиенти свързват консумацията на нашия продукт, подчинен на тяхната зависимост към иначе законно и свободно продаващите се тютюневи изделия. Поставяйки ни в негостоприемната позиция да им забраним, те отвръщат с непосещаемост на обектите, които спазват закона. Това ни поставя и пред нелеката задача да носим отговорност за действията на трети лица. Забраната не отчита конкретните национални климатични и културни особености и манталитет, вкл. големия процент от населението, употребяващо тютюневи изделия.

Ние собственици на кафенета, ресторанти, закусвални, барове, дискотеки, бистра, клубове и др, не можем да разберем защо нашата държава с лека ръка гледа как ние губим инвестициите си, персонала си, правото на тр

АНКЕТА:
Трябва ли да се разреши пушенето в заведенията?

Да
Не

уд, на практика живота си. Същата тази държава, която защити българските производители на ориенталски тютюни в Брюксел, същата държава, която събира 1 800 000 000 лв. годишно от акциз на тютюневите изделия. Същата държава, която изплаща субсидии за производството на тютюн.

Ясно и еднозначно заявяваме, че по никакъв начин ние не защитаваме употребата на тютюн и тютюневи изделия, но настояваме за равни права на пушачи и непушачи.

Тези наши искания не бяха дори коментирани до този момент от конкретни институции. Никой не поиска да чуе нашите притеснения и предложения. Ние обаче няма да се откажем да търсим правото си на труд и да мислим за всички бизнеси, свързани с нашия, а най-вече за хората, ангажирани в тях като работници.

Затова следващата ни мярка срещу явната репресия за бизнеса е нашето гражданско неподчинение.

Като използваме възможностите на демократичния закон ние ви уведомяваме, че от 15.12.2012 г. до 01.01.2013 г., в часовете от 12.00 ч. до 00.00 ч. ресторантьорите и хотелиерите в гр. Пловдив преминаваме към гражданско неподчинение, което ще изразим с пушене във всички помещения на хотели, ресторанти и всички определени от закона заведения за хранене и развлекателни заведения. В т.ч. не влизат офиси, администрации, болници, детски и други социални заведения.

Очакваме Вашия отговор в законоустановения срок. Официално ще информираме медиите за този акт и ще изнесем официални данни за това как се променят условията на работа и оборот по време на гражданското неподчинение.
Моля, разрешете този иначе гарантиран от закона избор!

Виж коментарите (148)
Още новини от Новини от Пловдив:
Студентка разработи симулация за предотвратяване на наводнения в ...
Облачно ще е времето днес в Пловдив
Променят маршрутите на три автобуса в Пловдив
Любими изпълнители ще пеят в Пловдив в подкрепа на обществено зна...
Академичният съвет на АМТИИ-Пловдив избра заместник-ректорите си
Адвокат от Пловдив: Днес се разправях с групичка келеши, гледат т...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).