Рециталът на световноизвестния пианист Боян Воденичаров преместен за събота

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
17:26 / 02.10.2014
2947
Насроченият за 3 октомври рецитал на световноизвестния пианист Боян Воденичаров - част от програмата на V МФ "Дни на музиката в Балабановата къща", се премества на 4 октомври, събота, от 18.30 ч. в Балабановата къща. Билетите, закупени предварително, ще важат без презаверяване. Билети могат да бъдат закупени и на място преди концерта.

Боян Воденичаров е пианист, композитор, джазмен, музикален педагог. Учи в Консерваторията (днес НМА "Проф. Панчо Владигеров") и до 23-годишната си възраст вече е лауреат на няколко световни конкурси: "Сенигалия" (1979), "Бузони" (1981), "Кралица Елизабет" (1983). През 1986-87 специализира в Балтимор, при Леон Флайшер. 

Концертира - като солист и камерен изпълнител, в Европа, САЩ и Япония. Изявява се на Валонския фестивал, на клавирния фестивал в Амстердам, на френския МИДЕМ.
Боян Воденичаров е известен с интереса си към старинните клавирни инструменти и със изследователските си търсения в тази насока. Негови композиции се изпълняват в България, Франция и Белгия. Записи с негови изпълнения звучат по радиото и телевизията в Италия, Франция, Белгия, Холандия, България, и присъстват като CD-носител в каталозите на авторитетни звукозаписни фирми. 

Педагогическата му дейност, започнала в Музикалната академия в София, продължава в Кралската консерватория в Лиеж и в Гент. Понастоящем Воденичаров е професор по пиано и импровизация в Кралската консерватория в Брюксел. Многократен член на журито на конкурса "Кралица Елизабет" (2003, 2007 и 2010), той е един от високо ценените музиканти днес.

"Имайки предвид, че импровизацията като творчески процес в зоната на класическата музика беше незаслужено изоставена за около цял век и че тя е един безкрайно спонтанен и свободен метод на музициране, реших да обобщя дългогодишните си лични преживявания като пианист, композитор и импровизатор, и да ги представя в концертната зала. 

Давам си сметка, че е трудно да се квалифицира подобно музикално действие, още повече, че звуковата материя, която предлагам, се намира на границата между джаза и съвременната класическа музика, но в същото време съм убеден, че подобен начин на музициране е от изключителна важност днес, и като музикант се чувствам длъжен да споделя с публиката своите открития в тази област".


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Адвокатката на Караджов: Предполагаме, че има оръжие и заплашва, ...
Домът на бившия полицай Венцеслав Караджов е блокиран от полиция,...
Експолицаят Караджов, осъден на доживотен затвор се е барикадирал...
Кметът на Пловдив ще посрещне Стефка Костадинова
Кметът на Пловдив: При 200 км/ч е невъзможно
Отцепиха част от Цар Симеоновата градина!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).