Разясняват вредите от наркотиците на затворници в Пловдив

Автор: Мария Морунова
Коментари (0)
13:46 / 05.05.2015
1392
30 служители от пловдивския и от плевенския затвор, както и от поправителния дом в Бойчиновци ще бъдат специално обучени за работа с наркозависими. Това стана ясно на пресконференция в пловдивския затвор днес, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Фондация "Инициатива и здраве" заедно с норвежката фондация "Тирили" ще работят по проект, финансиран от норвежкия финансов механизъм. Стойността му е малко над 164 хиляди лева, а продължителността му - 14 месеца.

По думите на Елена Янкова - изпълнителен директор на фондация "Инициатива за здраве", тези 30 души ще бъдат обучени да разясняват какви са вредите от употребата на наркотици, защото основната цел на проекта е именно намаляването на вредите от употребата на наркотични вещества.

Около 200 души от пловдивския затвор ще бъдат обхванати от програмата. Те ще бъдат разделени на 8 групи, в които ще се провеждат обучителни модули.

Директорът на затвора Божил Иванов пък допълни, че по данни на самите лишени от свобода около 30% от обитателите на затвора и на двете общежития в Пловдив и Смолян имат някаква форма на наркозависимост, тоест 30% от общо 700 души и в трите сгради.

Представителят на "Тирили" Трод Даниелсън обясни, че в Норвегия след включване в програмата нивото на рецидивизъм сред затворниците е спаднало с 26%.

Даниелсън каза още, че осъдените престъпници в Норвегия са 3 700 души, тоест 75%. В България съотношението е почти двойно - 137%. По негови данни около 50% от лишените от свобода в България са наркозависими.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Адвокатката на Караджов: Предполагаме, че има оръжие и заплашва, ...
Домът на бившия полицай Венцеслав Караджов е блокиран от полиция,...
Експолицаят Караджов, осъден на доживотен затвор се е барикадирал...
Кметът на Пловдив ще посрещне Стефка Костадинова
Кметът на Пловдив: При 200 км/ч е невъзможно
Отцепиха част от Цар Симеоновата градина!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).