Първо заседание на Съвета по етнически въпроси

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:23 / 20.03.2015
1113
Днес се проведе първото за годината, заседание на Областния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси към област Пловдив.

Заседанието бе открито от Георги Пилев - заместник-областен управител и председател на Съвета, съгласно Заповед №ОКД-02-6/10.03.2015 г. на Областния управител Розалин Петков за определяне на нов състав на Областния съвет. 

Новият председател представи и другите нови членове - Снежана Александрова, началник-отдел "Координация и eвропейска интеграция" и зам.-председател на Съвета и новия секретар Доника Димитрова - младши експерт в отдел "Координация и eвропейска интеграция".

Съгласно дневния ред заместник-председателят Александрова направи кратък анализ на "Отчет за дейността на Областния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси за 2014г", след което отчетът бе гласуван и приет. 

Представен бе и "Мониторингов доклад за изпълнението на общинските планове за действие за 2014 г." към "Стратегия на област Пловдив за интегриране на ромите 2012-2020 г.".

Секретарят Доника Димитрова информира присъстващите за етапа на изготвяне на Общинските планове за действие за втория период по изпълнението на Стратегията, която е част от Националната стратегия за интегриране на ромите.

Бяха дадени указания за формата, рамката и сроковете за изготвяне на следващите планове, които могат да обхващат една или повече календарни години, по преценка на общините. 

Постоянни членове на ОССЕИВ са по един представител на всички регионални структури на територията на област Пловдив: РСЗ, Териториално статистическо бюро, Здравноосигурителна каса, "Социално осигуряване", Областна инспекция по труда, ОД "Земеделие", РЗИ, ОД на МВР, РДНСК, "Социално подпомагане", РИО на МОН, РИОСВ, зам.- кметовете на общините от област Пловдив и районните кметства, в чийто ресор са дейностите по етнически и интеграционни въпроси, неправителствени организации.

В края на първото заседание Снежана Александрова представи отворените програми по европейски проекти, насочени към ромите, по които общините и НПО могат да кандидатстват. 

Такива програма е "Финансов механизъм на европейското икономическо пространство 2009-2014","Норвежки финансов механизъм 2009-2014",чрез Министерството на здравеопазването, в качеството му на Програмен оператор на Програма BG07 "Инициативи за обществено здраве".

В момента се приемат проектни предложения по "Мерки за подобряване на управлението на здравния сектор и на достъпа до качествени здравни услуги" /общо 4 мерки, 2 от които се отнасят конкретно към дейности, предмет на работата на Съвета/: Мярка 2: Подобрен достъп до качествени услуги за сексуално и репродуктивно здраве на юноши на възраст от 10 до 19 години с акцент върху уязвимите групи, най-вече роми и хора, живеещи в отдалечени райони; Мярка 6: Предоставяне на здравни услуги по домовете на бременни жени и деца до 3 години за групи в риск с акцент върху ромите.

Минималният и максимален размер на безвъзмездната финансова помощ по тези две мерки, предоставяна за един проект е от 170 000 до 340 000 евро.

Максималният процент на безвъзмездната финансова помощ е до 100%. Крайният срок за представяне на проектните предложения е до 30 април 2015 г., 17.00 часа.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
От днес за две седмици затварят възлово кръстовище в "Южен"
Българската общност в Мадрид иска директни полети до Пловдив
Млада психоложка се завърна от САЩ, за да възроди емблематично мя...
Сигнал: Разбит път заради поредния строеж в Пловдив
Десетки излязоха на протест на Главната на Пловдив, искат затвор ...
Сигнал: Препятствие пред мол "Пловдив"!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).